Много драматичен 10-и етап на рали Дакар 2016 за отбора на Peugeot. Щастието от новата двойна победа: Стефан Петерханзел/Жан-Пол Котре (победители в етапа), следван от Сирил Депре/Давид Кастера (второ място в етапа), бе леко помрачено за френцазите заради отпадането на Карлос Сайнц/Лукас Круз на 213 километър от етапа поради техническа повреда.

Етапът донесе пореден обрат в ралито в участъка на известните пясъчни дюни Fiambala. Стефан Петерханзел и Жан-Пол Котре спечелиха, поемайки лидерството с предимство от един час пред намиращия се на второ място в генералното класиране Ал-Атия с Mini. Екипажът с номер 302 натискаше от старта до финала, за да запише своята 35-ата в кариерата си етапна победа в Дакар.

Сирил Депре и Давид Кастера отбелязаха още едно чудесно представяне, въпреки че спряха, за да помогнат на Петерханзел и Котре по време на етапа. Тяхното второ най-добро време в етапа доведе до постигането на седмото финиширане на машината Peugeot 2008 DKR на първа и втора позиция в този Дакар.

Карлос Сайнц и Лукас Круз потеглиха първи сутринта, но трябваше да се откажат от всички свои надежди за победа. 30 километра преди финала на етапа, елемент между двигателя и предавателната кутия дефектира и испанският екипаж трябваше да изчака своя сервизен камион. Отборът направи всичко възможно, за да може те да стартират, но те ще прекратят участието си.

Себастиан Льоб и Даниел Елена имаха пореден изграждащ характера ден. Те заседнаха след загасване на двигателя и се преобърнаха на таван след слизането от една дюна. Въпреки това, те записаха петото най-добро време в най-типичния рали-рейд етап на Дакар 2016.

Заради препълнена река в края на трасето, етапът беше съкратен след километър 245 от планирани 278 км.