Петър Ценков геройски продължава участието си на Рали Дакар 2012, в което целта му е да завърши, независимо на коя позиция. Българинът имаше трудности и в 11-ия етап на най-тежкото и напрегнато автомобилно състезание в света на спорта.

Ценков едва се е добрал до финала със своето АТВ, завършвайки на последната 11-а позиция в отсечката от Арика до Арекипа, която е с обща дължина 598 километра.

Изоставането на българина от победителя в етапа Алехандро Патронели е цели 7 часа, 41 минути и 28 секунди. Братът на аржентинеца Марко завърши на второто място. Алехандро го изпревари само с 31 секунди.

Времето на Ценков е с 2 часа и половина по-лошо от това на предпоследния - Лукас Бонето.

Българският пилот на "Рали Рейд.БГ" стартира много зле в тежкия етап и още от самото начало остана последен по неизвестна причина, както и финишира. И в генералното класиране след 11-ия етап Ценков е на дъното. Лидер е Алехандро Патронели.

Историческият 11-и етап, който за първи път премина през територията на Перу, беше променен в последния момент заради лошите атмосферни условия. Новата маркировка изигра лоша шега на няколко от състезателите, включително и на първенеца при мотористите Сирил Депре. Днешният 12-и етап преминава от Арекипа до Наска. Мотоциклетистите ще карат 505 километра, а автомобилистите - 686 километра, като и за двете категории специалните отсечки са 246 километра. Общо 289 превозни средства в четирите класа продължават към момента от 469 стартирали на 1 януари в Аржентина.