Първият български участник финиширал в Рали Дакар Петър Ценков ще участва и в следващото издание на надпреварата, която започва на 1 януари. Тази година другият ни представител е Младен Вачков. Двамата участват в състезанието в АТВ-та, които представиха днес.

„Дакар е най-тежкото състезание в света. Нужна е огромна концентрация, за да следиш множество параметри непрекъснато. Трябва да поддържаш най-високата позволена скорост, като същевременно гледаш да пазиш АТВ-то. В това рали думата единоборство звучи малко не на място. Основната борба е сам със себе си. Има двадесетина елитни пилоти, които се борят за титлата и призово класиране. Ние, останалите, за които мисля, че е създаден Дакар, се стремим да завършим, като дадем най-доброто от себе си“, заяви Ценков.

„Моята цел е да завършим живи и здрави рали Дакар. За мен това ще бъде дебют, но не се страхувам от изпитанията, които ме очакват в Южна Америка“, каза Младен Вачков.

По думите на Ценков двамата имат близки стартови номера и са готови да си помагат, за да се предпазят от евентуалните препятствия и проблеми.

АТВ-тата и журналистическият джип бяха натоварени днес и заминаха за пристанището на Хавър (Франция) откъдето ще потеглят за Аржентина. Участниците заминават на 27 декември.

Дакар 2012 започва на 1 януари в Мар дел Плата (Аржентина), а финалът е в перуанската столица Лима на 15 януари./БЛИЦ