Финландският пилот на Фолксваген Яри-Мати Латвала беше отстранен за едно състезание от сезона в WRC, след като удари зрител по време на Рали Монте Карло.

По време на 11-ия специален етап Латвала напусна трасето и влезе в  канавка. При опита си да се върне на шосето той удари зрител. Заради инцидента той не само беше отстранен за едно състезание, но и глобен с 5000 евро.

Стюардите наложиха наказанието, след като изгледаха различни репортажи и видяха записа от колата на пилота. Те стигнаха до извода, че финландецът е може да избегне удара и заради това го наказаха.

Удареният зрител явно се размина с наранявания. Въпреки че успя да се върне на трасето, Латвала трябваше да спре за ремонт, тъй като е получил повреда при влизането в канавката. Оказа се, че има счупено окачване. След това пилотът поднесе извиненията си на ударения фен.

Себастиан Ожие с Фолксваген е лидер в класирането. Той има аванс от над две минути пред съотборника си Андреас Микелсен. Трети е Тиери Нювил с Хюндай. Крис Мийк със Ситроен, който успяваше да поддържа темпото на Ожие отпадна.