Този уикенд – 17-18 октомври, ще се проведе първото състезание на затворен маршрут на Хюндай Рейсинг Трофи. Пети кръг на едномарковия шампионат ще се състои като част от седми кръг в националния шампионат на затворен маршрут писта „Дракон”.

Участие в надпреварата ще вземат четирима пилоти – Григор Григоров, Дочо Цвятков, Симеон Симеонов и Христо Геров. Досега те са показвали своите умения само на рали шампионати („Твърдица - Елена“, „България“, „Сливен“, „Стари столици“). Преди старта на състезанието на писта „Дракон“ четиримата ще получат напътствия как най-добре да се справят от треньора на едномарковия шампионат Петър Гьошев.

Дължината на трасето, по което ще минат пилотите на Hyundai Racing Trophy е 2 048 метра, широчина – 10.50 метра, на старт-финала – 12.00 метра. Същото има 8 леви и 6 десни завоя.

В събота, 17 октомври, ще се проведат официалните тренировки. Те са с времетраене по 20 мин, с прекъсване между тях от минимум 40 мин. Стартът на състезанието е в неделя, 18 октомври, в 14:30 часа. Автомобилите се подреждат на стартовата решетка според постигнатите резултати от тренировката, като участника с най-добро постижение заема първа позиция, втория-втора позиция и т.н. В случай на равенство във времената, по-предно място заема този, който е постигнал резултата по-рано от другия. Дължината на състезанието е 10 обиколки.

Дни преди първото състезание на затворен маршрут, пилотите на Hyundai Racing Trophy споделиха своите очаквания.

„Ралито е моето призвание и не се чувствам в свои води на писта за разлика от Симеон Симеонов и Дочо Цвятков. Все пак смятам, че опита ми от Европейските GT4 серии ще ми помогне в борбата за първото място. Очаквам да бъде едно зрелищно състезание.“, коментира Григор Григоров.

„Състезанията от затворен маршрут, провеждани на писта Дракон, винаги са организирани на много високо ниво. Сега в комбинация с новата конфигурация на трасето очаквам едно оспорвано и интересно състезание. Пистовите състезания винаги са с уникална атмосфера, защото фенове и публика имат възможността да наблюдават пряката борба между пилотите до последните метри. Щастлив съм, че ще успеем да вземем участие в 5 кръг от HRT, очаквам да се представим успешно.“, каза Дочо Цвятков.

„Мисля, че ще се получи доста интересно състезание, тъй като пистата е около 2,5км, а в ралито отсечките са доста по-дълги и разликите във времената са доста малки. Точно затова тук ще бъдем още по-близко един до друг, което означава, че в състезанието ще има много изпреварвания.“, сподели 16-годишният картингист Симеон Симеонов.

„Oт предстоящия пети кръг на Hyundai Racing Trophy на Писта „Дракон“ очаквам автомобила да няма проблеми и както винаги ще се борим за първо място. Тъй като имаше доста напрежение на дебюта на рали „Стари столици“, защото подготовката беше в последния момент,тук се надяваме че всичко ще бъде гладко и с малко късмет ще успеем да се преборим за приза.“, каза Христо Геров, който дебютира в едномарковия шампионат на рали „Стари столици“.

Получените точки от пети кръг на Hyundai Racing Trophy на писта „Дракон“ ще се прибавят към общото класиране от предните четири кръга.