Пирели представиха гумите за сезон 2013 във Формула 1. По думите на италианският производител, новите гуми ще дадат половин секунда подобрение в представянето в сравнение с изминалата година. Договорът на Пирели с Ф1 изтича през декември, но президентът на компанията Пол Хембри е "уверен", че споразумението ще бъде продължено.

Пирели обещават "революционни: нови по-меки смеси и по-висока деградация на гумите в сравнение с миналата година. Така отборите ще са принудени да правят поне по два питстопа и да има "повече възможности за изпреварване за още по-добро шоу".

Пирели твърдят, че меките гуми ще се отразят на представянето с 0.5 сек на обиколка, а от стратегическа гледна точка, разликата между двата вида смеси, предвидени за всеки кръг, ще е поне половин секунда, за да има повече варианти за състезателни стратегии и разлики в скоростта през различните етапи от състезанието.

Комплектът гуми ще е с 2 кг по-тежък от миналогодишния, защото структурата и странични бордове на гумите ще бъдат подсилени. Контактната им площ е увеличена, въпреки запазените размери, което ще подобри стабилността. Като цяло поведението им ще е доста различно и пилотите ще трябва да се адаптират.

За да може зрителите пред телевизионните екрани да различават по-добре твърдите от медиум гумите, компанията е решила да добави оранжева маркировка от външната страна на твърдите гуми.

Посланик на марката ще е бившият Ф1 пилот Жан Алези.