В Шумен стартира първият кръг от републиканския шампионат по автомобилизъм. В задаващите се събота и неделя започва най-масовата дисциплина - планинското изкачване "Мемориал Валерий Великов 2016".

През изминалата година планинският шампионат привлече най-много пилоти. Началото на тази година е ударно с 52 заявки за оспорваната надпревара. Тренировките са насрочени за събота от 13:30 часа, а официалният старт на трите манша е в неделя от 10:30 часа.

"Това е началото на националните шампионати и най-вече на планинския. Благодаря на министерството, чиято собственост е трасето, че ни го предостави безплатно. За нас това е важно, защото друга подкрепа нямаме. Планинският шампионат е най-масовият у нас през последните години. През миналия сезон имахме 111 състезатели, а през този до момента 52-ма още в първия кръг", каза председателят на федерацията Владимир Илиев.

Планинското изкачване "Мемориал Валерий Великов 2016" включва 3350 състезателни метра при 193 метра разлика във височините и шест метра широчина на трасето.

"Планинският шампионат е по-атрактивен, защото състезанията са по-къси и имат по-малко километри, което означава по-малко разходи и повече участници. Повече от два пъти е броят на участниците на планинските състезания в сравнение с ралитата. Същото важи и за публиката, а това е тенденция по цял свят. Ралитата са скъпи и трудни за организиране и това кара повечето пилоти да избират планинския шампионат", каза директорът на състезанието Димитър Георгиев./БЛИЦ СПОРТ