Пилотът на "Глобул Рали Тим" Крум Дончев и неговият навигатор Петър Йорданов (Форд Фиеста R5) откриха с победа участието си в 44-ото издание на Рали "Стари столици", печелейки първата от общо деветте скоростни отсечки – "Детелината". Двамата направиха обиколката на пътния възел към Варна за 3:25.6 минути, развивайки средна скорост от 96,304 км/час.

Втори, на 0.9 сек останаха лидерите в шампионата до момента – Димитър Илиев/Янаки Янакиев (ИРТ, Шкода Фабия S2000), а трети – на 7.7 сек е местните дебютанти, за които шуменския старт е второ състезание в кариерата – Христо Манолов/Ангел Башкейайов (БАМС, Мицубиши Лансър, Х4), информира RallyXpress.

Като се има предвид, че Манолов и Башкейайов се състезават в отделното класиране на „хиксовете", фактическото трето място е за Мартин Сурилов/Здравко Здравков ("Стари столици", Мицубиши Лансър Ево 9). Те са на 11.5 от победителите Дончев/Йорданов. Нещата почти получиха своето повторение на първото преминаване на Валери Великов (9 км), където преднината на „глобулите" се увеличи с нови 0.9 сек, а третото място отново бе за Манолов/Башкехайов.

Този път зад тях бе не екипажа на Сурилов/Здравков, а лидерите в шампионата на полуострова Тодор Славов/Добромир Филипов ("БулБет Рали Тим", Рено Клио R3) са на 9.2 от Дончев/Йорданов за етапа и на 10.7 сек в генералното класиране след 14.5 състезателни километра.

Листата на отпадналите откри днес, още преди първото изпитание за деня, екипажът Златин Басмаджиев/Станислав Рашев ("Булсим", Ситроен Саксо), които така и не успяха да застанат на старта на "Детелината".

Както заяви пилотът - проблемът дошъл от съединителя, който е напълно нов и поставен специално за "Стари столици". Разбира се, след като направи атрактивно „включване в канавката" на "Детелината", в щаба на ралито побързаха да зачеркнат варненско-сливенския екипаж Драгомир Друмчев/Димитър Тодоров ("ЕФКО Рейсинг Тим", Пежо 206 RC).

Истинското отпадане днес обаче е на екипажа на "Октан Тим" Антон Титов/Венци Мирчев (Ситроен DS3 R3T), които на 4.5 км от старта на първия "Валери Великов" направиха атрактивно преобръщане през таван.

„Добре сме, нямаме никакви проблеми", каза за RallyXpress Антон Титов.

"Стана на бърз завой, в началото на гората. Задницата на колата „тръгна" – и то беше логично, гумите не бяха загрели заради студеното време. Пораженията по автомобила не са малки, не са и големи. Както се казва – не е много зле", добави Титов.

При второто преминаване на 9-километровия етап "Валери Великов", който този път бе каран изцяло на фарове, Дончев записа третата си етапна победа за деня, преминавайки изпитанието за 4:52.9 мин, с 4.5 сек по-бързо от стартиралия преди него Димитър Илиев.

Така разликата между двамата в края на първия ден вече е 6.8 секунди.

В събота Рали "Стари столици" продължава с още 6 скоростни етапа. Първият е новата отсечка "Паметника", като състезателите ще стартират в 09:50 часа от село Новосел.