Бразилската прокуратура поиска от местната полиция да започне разследване срещу Нелсън Пике, след като видео в социалните мрежи показа как бившият световен шампион във Формула 1 казва, че новоизбраният президент Луиз Инасио Лула да Силва е за място "в гробището".

Прокурорът Пауло Роберто Галвао де Карвальо пише в документ, че Пике, явен поддръжник на крайнодесния президент Жаир Болсонаро, е подбуждал към насилие срещу новоизбрания президент. Карвальо поиска от федералната полиция на Бразилия да започне официално разследване срещу 70-годишната легенда на Формула 1.

Той добави, че призивите на Нелсън Пике, придружени от един от най-известните лозунги на Болсонаро, са записани на публично място по време на протест, а не на частно събиране. Той каза, че трикратният световен шампион като публична личност е трябвало да е наясно, че неговите думи имат силата да достигнат до стотици хиляди хора.

Демонстрации избухнаха в неделя в подкрепа на Болсонаро, след като той беше победен с малко от Лула, който преди това управляваше страната от 2003 до 2010 г. Протестите включваха блокади на пътища, организирани от шофьори на камиони и поддръжници, събиращи се пред армейските казарми, за да призовават за намеса на въоръжените сили.