Президентът на Русия Владимир Путин стана причина за сензационно прекратяване на квалификацията преди състезанието в Москва от пистовия шампионат за германските туристически автомобили - DTM.

Заради полет на Путин въздушното пространство около пистата в Москва беше затворено точно преди старта на четвъртата решителна част от квалификациите в DTM.

Поради тази причина хеликоптерът на стюардите, който кръжи над трасето от мерки за сигурност, не можеше да излети и това принуди организаторите да отменят изцяло 4-ата част на пресявките за място.

Така решетката на състезание в Москва ще бъде съставена според времената, които пилотите поставиха до края на третата квалификационна сесия.

Подобна причина за отмяна на квалификации е абсолютен прецедент в историята на автомобилните спортове и е доста ироничен фактът, че президентът на Русия Путин направи вмешателство в провеждането на кръг от германския пистов шампионат за туристически автомобили.

Майк Рокенфелер с Ауди беше облагодетелстван от създалата се куриозна ситуация и ще потегли от полпозишън утре.

„Друга страна, други правила. Трябва да приема първото място, въпреки че дойде по най-странния възможен начин", сподели невярващият Рокенфелер след отменената квалификация.

Матиас Екстрьом също с Ауди ще застане на второ място на решетката в Москва, а топ 4 допълват Аугусто Фарфус с БМВ и Бруно Спенглер също с БМВ.