Сериозни промени в правилата за квалификациите в състезанията за Формула 1 този сезон планират шефовете на отборите и босовете на надпреварата. 

Както си бе до миналия сезон квалификацията си остава разделена на три периода. Първият от тях за в бъдеще ще бъде с продължителност от 16 минути. След седем минути пилотът с най-слаб резултат ще отпадне от квалификацията. След това на всеки 90 секунди елиминация ще настъпва и за следващия състезател с най-слаб резултат. 

Най-добрите 15 пилоти ще се класират за втората част, която ще продължава 15 минути и ще бъде със същите правила, но първият отпаднал ще бъде след изтичане на шестата минута. След това отново на всеки 90 секунди ще отпада пилотът с най-слаб резултат. 

В заключителната трета част от квалификацията с продължителност 14 минути ще останат най-добрите 8 пилоти. След петата минута ще отпадне пилотът с най-слабо време, след което същото се повтаря на всеки 90 секунди. 

Големият финал ще бъде, когато на пистата останат пилотите с двете най-добри времена. Тогава ще получат шанс за директен дуел да запишат най-добра обиколка и да спечелят полпозишън.

Целта е Формула 1 да стане отново по-добра, по-шумна и по-интересна с нововъведенията, които трябва да бъдат одобрени от всички на 4 март след среща с шефовете на Медународната автобомобилна федерация (ФИА). Ако това се случи, новите правила ще влязат в сила още за първото състезание този сезон за Гран при на Австралия на 20 март.