Проектът за Гран При на България във Формула 1 е замразен, след като стана ясно, че родната федерация по мотоциклетизъм прекратява дейността си.

Президентът на БФМ Богдан Николов проведе няколко срещи с Бърни Екълстоун като дори бе станало дума, че сме получили договор за периода 2011-2015 година.

Впоследствие Николов обяви, че федерацията ще бъде закрита от 1 декември за няколко месеца. Причината са натрупаните задължения в размер на 600 000 лева.

"В края на най-успешната година в история на българския мотоциклетизъм ни се налага да замразим федерацията, която издържах само от личните заеми, които взимам. Имам да връщам кредити към банки, продадох част от собствеността си, за да просъществуваме през тази година. Не сме получили нито лев през тази година от ДАМС. Още не знаем дали ще получим нещо от министерството на спорта", заяви тъжният Богдан Николов.

Той твърди, че всичко е готово за започването на строежа на пистата за MotoGP и Формула 1 на летище "Доброславци" край София, но остава само министърът на спорта Свилен Нейков да одобри проекта.

Така остават под въпрос всички планирани надпревари, включително и потвърденият кръг от световния рали шампионат (WRC) през 2010 година. Шесткратният световен шампион Себастиан Льоб и компания трябва да карат у нас на 11 юли, но това може и да не се случи. /БЛИЦ