Бъдещето на Гран при на Великобритания във Формула 1 е под голяма въпросителна заради финансови проблеми. Състезанието на пистата „Силвърстоун” може да отпадне от календара на най-престижната моторна надпревара и да не се проведе през 2016 година.

Британците все още не са платили на Бърни Екълстоун таксата си за участие в календара на Формула 1 за този. За да гарантират, че плащането ще бъде направено през следващата година, организаторите от „Силвърстоун” се нуждаят от банкови гаранции, с каквито към момента не разполагат.

„Имаме клауза в нашия договор, че можем да откажем състезанието през 2016 година и аз наистина не знам дали надпреварата ще се състои през следващата година”, потвърди Екълстоун пред Telegraph.

„Това, което ме притеснява, е, че когато банката забележи, че има проблем, ще вдигне банковата гаранция. В момента я имаме, но дали тя ще остане, не зная”, допълва 84-годишният британец.

„Да прекратим договора ще е трагично за „Силвърстоун”, за моторния спорт и за цяла Великобритания”, сподели директорът на „Силвърстоун” Патрик Алън.

През далечната 1950 година се провежда първото състезание на „Силвърстоун” във Формула 1 и то е спечелено от Нино Фарина с Алфа Ромео.

БЛИЦ припомня, че заради финансови проблеми тази година Германия остана без състезание в календара на Формула 1.