Общо 26 екипажа са подали заявки за участие в 44-ото издание на Рали България, кръг от Европейската купа и втори кръг от шампионата на България. За сезон 2013 най-голямото ни автомобилно състезание е единствената надпревара с коефициент 20 в Европейската купа-Изток.

Ралито е с нов формат, като вместо в Боровец ще има суперспециален етап по улиците на Самоков. Общата дължина на трасето е 583.73 километра, а в организацията участват над 650 души. Стартът и финалът на ралито ще се проведе пред сградата на община Самоков. Сервизният парк е пред "Арена Самоков".

Кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви, че общината заделя над 1 милиона лева за спорт на годината.

"За нас е чест и предизвикателство, защото тази година ще има етап в града. Ние ще сме готови за състезанието", заяви Георгиев.

С номер 1 ще стартира националният шампион за 2012 Димитър Илиев (навигатор Янаки Янакиев, Skoda Fabia S2000), който е и двукратен победител в рали България. Илиев води и в националния рали шампионат за 2013-а, след като стартира сезона с победа в Рали Хеброс.

Номер 2 е заявен Крум Дончев (навигатор Петър Йорданов, Peugeot 207 S2000), който заедно с Илия Чубриков попълва краткия списък на българските пилоти, печелили най-голямото състезание.

За старта в Самоков ще пристигнат водачът в класирането в Европейската рали купа Александър Салюк (Украйна, навигатор Йевхен Червоненко, Skoda Fabia S2000) и италианецът Лука Бети (навигатор Франческо Пезоу, Ford Fiesta S2000).

Предвид тежкото финансово положение БФАвтомобилен спорт е освободила българските пилоти от входна такса, а освен това предоставя по 500 лева на екипаж. Рали България започва на 5 юли (петък) с официален старт на централния площад в Самоков в 18:00 часа, а първата отсечка е по улиците на града и стартира в 20:10 часа.