12-ото издание на Рали "Твърдица - Елена" ще се състои на 15, 16 и 17 юли, съобщиха организаторите от автомобилен спортен клуб "Евроком рали тим", общините на град Твърдица и град Елена.

Рали "Твърдица - Елена", което се организира с подкрепата на Българската федерация по автомобилен спорт, ще бъде трети кръг от календара на БФАС. Дължината на ралито е 295 км, от които 130 км са състезателни и са разделени на 11 скоростни етапа.

На 15 юли, петък, от 21:00 часа на площад "Свобода" в Твърдица ще бъде даден церемониален старт от подиума на състезателната арка.

В събота, 16 юли, предстои административен и технически преглед. Ралито ще стартира в 16:20 часа с преминаването на скоростните етапи "Твърдица" (20 км) и "Боров дол" (7 км), след които следват етапите "Детелината" 3 и 4.

В неделя, 17 юли, на пилотите предстои да преминат почти 100 състезателни километра през Елено-Твърдишкия Балкан. Скоростният етап 5 е "Чумерна", следван от "Буйновци" (19.90 км.), който ще стартира от разклона за хижа "Чумерна" и ще финишира малко преди село Буйновци.

Следват две преминавания на новия за ралито етап "Яковци", който преминава край живописния пейзаж на язовир "Йовковци" и финишира в предградията на Елена. В центъра на Елена предстои едночасово прегрупиране. След това екипажите ще преминат отсечката "Елена - Твърдица" - 29 км и така нареченият "Power stage" - етап "Предела" - 24 км.

Сред новостите в Рали "Твърдица - Елена" са три специални етапа в рамките на град Твърдица.

В унисон с модерните световни и европейски тенденции на рали спорта, от предвидените три специални етапа в рамките на Твърдица, този в неделя - супер специален етап 11 „Хюндай“ ще бъде проведен буквално под официалната арка на самия площад „Свобода“ и непосредствено преди церемонията по награждаването.

Очаква се в интригуващата надпревара да участват повече от 35 екипажа, някои от тях международни.