Кими Райконен спечели първия си полпозишън във Формула 1 от 2008 година насам. Финландският пилот на Ферари беше най-бърз в квалификацията за Гран При на Монако. Големият провал в сесията беше на Люис Хамилтън с Мерцедес, който завърши с 14-и резултат и не успя да влезе в третата част от квалификацията.

Райконен направи най-бързата си обиколка за 1:12,178 минути. Резултатът му остана недостижим за останалите, въпреки опитите в самия край на съотборника му Себастиан Фетел, финландеца Валтери Ботас с Мерцедес и Даниел Рикардо с Ред Бул.

Лидерът във временното класиране за сезона Фетел остана на 0,044 секунди зад Ледения и оформи първата стартова редица на Ферари за утрешното състезание по улиците на Монте Карло.

Люис Хамилтън от Мерцедес се представи слабо и даде 14-о време в квалификацията и не участва в третата част от сесията. Британецът, втори в класирането на шампионата, ще стартира от 13-а позиция по време на състезанието утре. Дженсън Бътън от Макларън, записал девети резултат, ще бъде върнат с 15 позиции заради смяна на елементи по двигателя.

ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ ЗА СЕЗОН 2017 НА ФОРМУЛА 1