Формула 1 е най-престижната моторна надпревара, предназначена за мъже, но от догодина ще стартира подобно състезание и само за жени.

От май 2019 година ще започнат женските серии със състезания в Европа. В следващия сезон са планирани стартове в Амрика, Азия и Австралия, като жените ще се състезават с идентични болиди (Tatuus T-318 Formula 3).

Общо между 18 и 20 ще бъдат участничките, които преди това ще преминат сериозен кастинг. За награден фонд пък са предвидени 1,5 милиона долара.

Съветници на надпреварата ще са Ейдриън Нюи (технически директор в Ред Бул по времето на четирите титли на Себастиан Фетел) и бившият пилот от Формула 1 Дейвид Култард.

„Вярваме в женските серии и в това, че жените и мъжете може да се съревновават в моторните спортове, когато имат еднакви условия“, заяви шотландецът Култард.

Сузи Волф бе последната жена, опитала се да пробие във Формула 1. Четири пъти тогавашната тест пилотка на Уилямс стартира в свободни тренировки между 2014 и 2015 година, но не стигна до състезание.

Общо пет са жените, карали в състезания от календара на Формула 1. Първата е Мария Тереза де Филипс, починала на 89 години. Нейният баланс е две надпревари за Мазерати през 1958 година. След това тя не е допусната от организаторите на Гран при на Франция, които казали, че единственият шлем, който една жена трябва да носи, е този при фризьора.