Тимът от Формула 1 Макларън загуби пореден дългогодишен партньор за сметка на конкурента си Ред Бул. Петролният гигант „ExxonMobil“ последва примера на „Tag Heuer“.

В специално съобщение до медиите Ред Бул обяви, че от следващата година „ExxonMobil“ заменя „Total“ като официален доставчик на отбора на гориво, моторно масло и смазки.

Върху болидите на тима и каските на Даниел Рикардо и Макс Верстапен ще се появяват рекламните надписи на марките „Mobil 1“ и „Esso“.

През този сезон моторите на Ред Бул, произведени от „Рено“, бяха брандирани с логото на швейцарската компания за часовници „Tag Heuer“, която преди година сложи край на 30-годишното си сътрудничество с Макларън.

"ExxonMobil“ работеше заедно с британски тим в продължение на 21-години, като през този период Макларън спечели три шампионски титли във Формула 1 при пилотите, една при конструкторите и 78 победи в състезанията.

Макларън е вторият най-успешен отбор в историята на Формула 1 след Ферари, но не е печелил титлата при конструкторите от 1998 година, а в последните години изпитва затруднения да бъде конкурентен, използвайки моторите на „Хонда“.

Наскоро главните акционери в отбора отстраниха Род Денис от поста на изпълнителен директор. Така легендарният британец прекрати 35-годишната си кариера в Макларън.