Рекорден брой заявки за първия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос има до момента. Официалното откриване на сезона е в неделя, а до момента заявки са подали 108 българи. Пет години изминаха от реконструкцията на това уникално за България мотокрос съоръжение – мотополигон „Порой“ до град Поморие. Мнозина считат това пясъчно трасе за трудно и технично, но тайната на успеха в Поморие винаги се е криела в зимната подготовка на състезателите, тяхната воля и мотивация.

"Напълно сме готови да посрещнем пилотите и целия мото керван. Трасето е в отлично състояние и ежедневно се поддържа. За Поморие и региона е голяма чест, че първият кръг на Републиканския шампионат по мотокрос започва от нас и ще се постараем да бъдем отлични домакини”, коментира кметът на Поморие Иван Алексиев.

Разпределението на 108-те заявки на българските състезатели по класове е: МХ65 – 11, МХ85 – 10, МХ2 – 25, МХ1 – 20 и МХ – 42. Гостите от чужбина, както обикновено, ще бъдат представени във всички класове.

"Трасето в Поморие е уникално за състезателите и почвата е изключително подходяща за мотокрос. 70% е пясък, а 30% глина, което го прави безкрайно технично и интересно. Радващото е , че кметът Алексиев и целият му екип го поддържат в идеално състояние през цялата година. Тези хора показват, че спортът е важна част за Общината и така трябва да бъде навсякъде из страната”, каза председателят на организационния комитет на Гран При България Румен Петков.

В предстоящия първи кръг се очаква да кара и Майкъл Иванов - Троян моторспорт 01, който е един от тримата ни българи в Световния шампионат в клас МХ2. Със сигурност трасето край Поморие ще бъде отлична генерална репетиция за Майкъл преди 3-ия кръг от Световното, който ще бъде другата седмица във Валкенсвард - Холандия.

Официалното откриване на състезанието – GRAND PRIX POMORIE 2016 е от 10:00 часа в неделя (20.03.2016), а в събота (19.03.2016) тренировките и квалифисациите започват в 12:30 часа.