На цели шест кръга ще се насладят състезатели и фенове през новия сезон на републиканския шампионат по мотоциклетизъм в стил ендуро. Организаторите от клуб "Риск" съобщиха, че първият старт ще се състои на 28 март, като пилотите ще имат възможността да карат на отлична писта за стила в зимния курорт Узана край Габрово.

Спектакълът е гарантиран от ранната дата на провеждане и надморската височина от 1 300 метра. Комисия "Ендуро" към Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ) обяви официално целия календар за сезон 2010. Вторият кръг ще се проведе на 9 май в Казанлък, където мото клуб "Севтополис" гарантира 100-процентов екшън, комбинирайки ендурото с традиционния мотокрос в село Шейново. Пролетният дял пък ще завърши с третия кръг в Добринище. Феновете на мотоциклетизма ще се насадят на най-живописния кръг сред красивата природа на Пирин.

В разгара на лятото шампионатът ще се пренесе край брега на морето. Четвъртият кръг ще бъде на 15 август в Несебър, където организатор е едноименният мото клуб. След това българското първенство се прехвърля в Търговище, а организатор на петия кръг ще бъде "Екстрийм райдърс". На 12 септември този клуб ще направи своя домакински дебют. Традиционно шампионатът ще завърши в Шумен на 24 октомври. Шестият кръг ще бъде валиден и за Източноевропейското първенство по ендуро. Организаторите вече започнаха планирането на състезанието, за което трябва да реализират истински тридневен мотофестивал с много екстри, като едната от тях е рок концерт в събота вечер.

Наскоро Комисия "Ендуро" смени своето ръководство, а заедно с това настъпиха и изменения в правилника за провеждане на състезанията. Тази година законите ще бъдат съобразени и с изискванията на Европейската федерация по мотоциклетизъм (УЕМ). Това означава, че състезанията ще се провеждат в два дни, а участниците ще бъдат разделени в 4 различни класа Ц мотоциклети "Експерт", мотоциклети "Хоби", АТВ и раздел "Деца".

Календар на шампионата по Ендуро за сезон 2010:
28 март - Габрово
9 май - Казанлък
27 юни - Добринище
15 август - Несебър
12 септември - Търговище
24 октомври - Шумен