След близо двадесет дневна пауза Републиканският шампионат по мотокрос продължава с третият си кръг, Grand Prix "Левски" 2014, който ще се проведе на мотополигон „Козар Белене“. Състезанието ще има малко по-различна програма от обикновено, като в петък състезателите ще имат по три свободни тренировки, а в събота ще се проведат квалификациите и състезателните маншове. Тази промяна бе наложена от предстоящите избори за Европейски парламент и не на последно място матурите за учениците в петък.

В Grand Prix Левски  2014, 23-24 май, се очакват да вземат участие над 100 български състезатели, като заявки за участие са подали и пилоти от Сърбия, Румъния и Турция.

В клас МХ65, Кристиян Иванов (ТексимМоторспорт, КТМ) води в класирането с аванс от 14 точки пред Димитър Грозданов (МХ Рейсинг Симитли, КТМ). Трети в момента се нарежда Ерай Хасан (Несебър Мото, КТМ), който изостава с 5 точки от Грозданов, след като записа само 15 точки по време на състезанието в Троян през април и не можа да дублира победата си от първия кръг в Поморие.

Хакан Халми(МСК Севлиево, КТМ) продължава да се бори на два мотоциклетни фронта, като през изминалата седмица стартира успешно сезона в Европейския шампионат по СуперМото, клас SM85, с победа в първия кръг. Тази седмица Хакан ще се опита да продължи своята победна серия в клас МХ85 на Републиканския шампионат по мотокрос където е лидер с максимума до момента 100 спечелени точки. Второто място в класирането, на 18 точки зад лидера, се заема от Алекс Димитров (ВелманМоторспорт, КТМ), а трети е Момчил Иванов (Мотоспорт Варна, КТМ). В клас МХ85 борбата ще бъде особено интересна имайки в предвид, че Виктор Касабов (Левски МХ Груп, КТМ) е своеобразен домакин на състезанието, а  Жулиан Георгиев (Моторейсинг Варна, КТМ) се възстанови след боледуване и показа отлична форма миналата седмица по време на традиционния мотокрос в село Васил Левски.

Клас МХ2 този път ще бъде в сериозна „абитуриентска“ фаза, тъй като не малък брой състезатели завършват 12-ти клас и ще трябва да съчетаят както обикновено мотокроса с празненствата. Това обаче със сигурност няма да попречи за традиционната битка в този клас, темпото на която се диктува към момента от Майкъл Иванов (Троян моторспорт 01, КТМ)който по неофициална информация в Grand Prix Левски  2014 ще стартира с 250сс, четиритактова машина, а не с традиционния си 125сс, двутактов мотоциклет. Майкъл води в класирането с 18 точки пред Валентин Роглев (СМСК Ридо Самоков, КТМ), а трети със 76 точки в класирането е Кристиян Ангелов (Мотошмицрейсинг, Ямаха). При младежите в клас МХ2 (до 18 годишна възраст), подреждането е Майкъл, Валентин и на третото място-Любомир Васев (Цочев Рейсинг Тим, Ямаха).

При пилотите от най-голямата кубатура на клас МХ1, Николай Йовчев (Панчо Рейсинг Тим, Хонда) няма загубен манш от началото на сезон 2014 и води пред основния си конкурент Тодор Тотев (Литекс Ловеч Моторспорт, Хонда) с аванс от 12 точки. По неофициална информация, третия в класирането Денислав Ангелов (Бяла рейсинг, КТМ) е контузен и ще пропусне състезанието в Козар Белене, от което обаче ще се възползват в натрупването на точките Калоян Илиев (Цочев Рейсинг Тим, Ямаха), Бисер Асенов (ТексимМоторспорт, Кавазаки) и Седат Захиров (Русе кармоторспорт, Кавазаки).

След завръщането на шампиона за 2013 в клас МХ, Мартин Тодоров (Калабак 1969, Ямаха) и неговата убедителна победа в Троян през април, съотборниците му от МСК Калабак 1969 – Юлиян Райчев (трети в шампионата, Кавазаки) и Теодор Гигов (лидер, Кавазаки) трябва да бъдат особено внимателни и безгрешни в изявите си. Тримата перничани (Тодоров-Гигов-Райчев) имат обаче сериозна конкуренция в лицето на Веселин Малинов (ВелманМоторспорт, Ямаха) който е и лидер в класирането при пилотите над 40 годишна възраст, както и втори в общото класиране на клас МХ.

Официалните тренировки на мотополигон „Козар Белене“, град Левски започват в петък, 23.05.2014, а стартовете, този път са в събота, след официалното откриване което започва в 10:50.