Рали Хеброс 2013 ще даде дългоочаквания старт на сезона в националния шампионат, който вече бе отложен с неколкократните промени в календара и преместването на Рали Средна гора.

Първият кръг започва на 14 юни в 19:30 часа. Тогава ще бъде официалното откриване на Рали Хеброс. Това заяви на пресконференция днес Радослав Козлеков, председател на Българската федерация по автомобилни спортове.

„Нашият календар включва 8 състезания за Националния шампионат, 4 за европейската рали купа. Първо е Рали Хеброс. Рали Шумен пък стана домакин на европейския шампионат”, обясни Козлеков.

"Международен панаир Пловдив за втора година са наши организатори. На другия ден ралито се пренася изцяло в Родопите. Маршрутът е еднакъв, като през 2012 г. Етапите се карат 2 пъти, сутрин и на обяд”, посочи Козлеков.

„Отборът ни се е постарал да бъде на ниво, автомобилът ни е в перфектно ниво”, обясни Димитър Илиев, многократен шампион на България.

Асът има 6 победи на Рали Хеброс, а Крум Дончев е с 4. Между двамата на пресконференцията бе и Екатерина Стратиева с новата си навигаторка – италианката Вероника Бони. За разлика от мъжете, Катето вече има 4 старта зад гърба си в европейския шампионат.

До момента има постъпили 30 заявки за участие на Рали Хеброс 2013, а 7 от тях са чуждестранни – от Сърбия, Гърция, Турция и Тайван. За сравнение - по неофициални данни 7 бяха всички предварителни заявки за Рали Средна гора, отложено за 9-11 август заради провеждането на парламентарните избори.