Отборът на Мерцедес трябва да понесе тежка загуба преди началото на следващия сезон. Шефът Рос Браун ще напусне „сребърните стрели” в края на годината, съобщава немското списание „Шпорт Билд”.

Според изданието 59-годишният британец е съобщил решението си на шефа на Надзорния съвет Ники Лауда веднага след Гран при на Корея през уикенда. Наследник на Браун би трябвало да бъде Пади Лоу, който това лято напусна Макларън, за да се присъедини към Мерцедес.

Привличането на Лоу определено е допринесло за решението на Браун да си тръгне. Не е тайна, че преструктурирането на отбора в края на миналата година никак не се хареса на Браун, в чиято работа започнаха да се месят Ники Лауда и спортният директор Тото Волф.

Рос Браун, който като технически директор на Ферари от 2000 до 2004 година спечели пет титли заедно с Михаел Шумахер, е считан за един от най-добрите в своята област във Формула 1. През 2008 година той бе шеф на Хонда и пое отбора след оттеглянето на японския концерн, преименувайки го на Браун GP, с който Дженсън Бътън спечели световната титла. В края на 2009 година Мерцедес изкупи дела на Браун, който обаче остана шеф на отбора.

Сега името на британеца отново е свързвано с Хонда при завръщането на концерна следващата година като партньор на Макларън. Хонда обаче ще доставя двигатели на отбора от 2015 година, а от 2016 година и на други тимове.