Шефът на Мерцедес Рос Браун обяви официално напускането си на тима от Формула 1. Желанието на 59-годишния британец за осигуряване на пълна власт над отбора не бе удовлетворено от босовете на Мерцедес и за в бъдеще тимът ще бъде воден от директорите Тото Волф и Пади Лоу.

"Най-важното нещо в решението ми да напусна Мерцедес бе да съм сигурен, че оставям отбора в точното време и с осигурено бъдеще. Успехите, които постигнахме през тази година, означават, че през 2014 има всички предпоставки за изпълнение на основната цел пред Мерцедес - световна титла”, сподели Рос Браун.

„Предавам досегашните си задължения на Тото Волф и Пади Лоу, които имат качествата да продължат пътя, по който вървим от няколко години. Новата ера във Формула 1 стартира от сезон 2014 и решихме, че това е най-добрият момент за нова ера и в Мерцедес", допълни британецът, който остава на поста си до края на годината, а след това ще обяви къде ще продължи кариерата му.

Рос Браун, който като технически директор на Ферари от 2000 до 2004 година спечели пет титли заедно с Михаел Шумахер, е считан за един от най-добрите в своята област във Формула 1. През 2008 година той бе шеф на Хонда и пое отбора след оттеглянето на японския концерн, преименувайки го на Браун GP, с който Дженсън Бътън спечели световната титла. В края на 2009 година Мерцедес изкупи дела на Браун, който обаче остана шеф на отбора.

Очакванията са Браун да се завърне във Ферари и да помогне на Скудерия най-накрая да спечели световната титла. Промените в правилата и новите турбо двигатели позволяват бързи размествания в разпределението на силите и точно от това се надяват да се възползват във Ферари.

Друг вариант за британеца е Хонда при завръщането на концерна следващата година като партньор на Макларън. Хонда обаче ще доставя двигатели на отбора от 2015 година, а от 2016 година и на други тимове.