Кейси Стоунър спечели за пети пореден път Гран При на Австралия и за втори път в кариерата си взе титлата в Мото GP.
 
Австралийският пилот на Хонда, който днес празнува 26-и рожден ден, получи неочаквана помощ от основния си конкурент в битката за първото място в шампионата Хорхе Лоренсо.
 
Испанецът катастрофира в загряващата обиколка. При инцидента той загуби върха на безименния си пръст на лявата ръка и не успя да стартира в състезанието.
 
Това означаваше, че Стоунър се нуждае от минимум шесто място в надпреварата, за да вземе титлата в Мото GP за втори път след 2007 г.
 
“Това не е начинът, по който искам да спечеля титлата. Но днес се случиха много хубави неща. Спечелих за пети пореден път в родината си, взех титлата и имам рожден ден”, заяни Стоунър след състезанието.
 
Италианецът Марко Симончели финишира втори, на 2,2 секунди зад новия световен шампион. Съотборникът на Стоунър – Андре Довициозо, завърши на трета позиция.
 
Това бе 32-ата победа в кариерата на Стоунър и австралиецът стана първият пилот, който печели титлата в Мото GP при 800-кубиковите мотори, след като е сторил същото и с 500-кубиковите.
 
Алекс де Анджелис от Сан Марино триумфира в Мото 2, след като във финалната обиколка изпревари лидера в шампионата Щефан Брадъл.
 
Германецът Сандро Кортезе спечели при 125-кубиковите. Това бе втората му победа в рамките на шест старта, след като първият му успех дойде след 109 състезания./БЛИЦ