Четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел обяви, че след края на сезона ще прекрати кариерата си. Той стори това в специално видео, споделено на официалните му канали в социалните мрежи. В последно време имаше много спекулации относно бъдещето му, тъй като в края на 2022 г. договорът му с Астън Мартин изтича.

„Решението да се оттегля е най-трудното, което съм взимал. Доста време премислях как да постъпя. След края на годината ще имам доста време, за да реша как ще продължа живота си след това. Като баща искам на първо място да прекарвам повече време със семейството си. Днес заставам пред вас не за сбогуване, а за изказване на благодарност към всички, с които работих през последните 15 години и не на последно място на феновете, без чиято страстна подкрепа Формула 1 не би съществувала“, заяви Фетел.

35-годишният германец дебютира във Формула 1 през 2007 г. като пилот на БМВ Заубер. Още през същата година премина в Торо Росо, а през 2008 г. спечели първата си победа. Триумфира в Гран При Италия, като на 21 години и 74 дни стана най-младият пилот, триумфирал в състезание от шампионата.

В периода 2009-14 Фетел караше за Ред Бул, с който спечели четири поредни титли – 2010, 2011, 2012 и 2013 г. През 2015 г. германецът премина във Ферари, където остана шест сезона. Вече втора година е пилот на Астън Мартин.

До момента Себастиан Фетел има 53 победи във Формула 1, 122 класирания в призовата тройка и е спечелил общо 3076 точки. Освен това 57 пъти е стартирал от първа позиция и 38 пъти е записвал най-бързата обиколка по време на състезание.

Германецът ще се запомни и с факта, че през годините кръщаваше състезателните си болиди с женски имена – Джули, Кейт, Палавата сестра на Кейт, Пищната Лиз, Похотливата Манди, Извратената Кайли, Аби, Гладната Хайди, Сюзи, Ева, Маргерита, Джина, Лория, Лина, Лусила, и Милата Райдър.