ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ  БУКМЕЙКЪР  ТУК! 

Когато чуем за Формула 1 се сещаме за високите скорости и бързите болиди. От скоро свързваме България и Ф1 и с името Никола Цолов. Но сега се оказва, че има и българка, която е част от един от най-вълнуващите спортове.

Тя се казва Зоя Иванова и работи в невидимият свят на Формула 1. Той е този, който кове успехите или неуспехите на отбор и пилот на пистата. Това е тайният свят на заводите на отборите, първият, към когото Люис Хамилтън се обръща при всяко свое интервю на почетната стълбичка.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

Защото именно там се изгражда болидът. И за щастие в този свят вече имаме „наш човек” - българка, 26-годишната бургазлийка Зоя Иванова. 

Тя решава математиката да е кодът на живота му. От малка Зоя гледа Формула 1 с баща си (и е първата българка, която стига до Алпин Ф1, сега да стискаме палци и за Никола Цолов). Истинската й любов обаче е аеродинамиката и математиката. Това влечение се заражда с първия изгледан епизод на „Разследване на самолетни катастрофи“.

Завършва Математическата гимназия в Бургас, но липсата на специалност „Аеродинамика” в родните университети я кара да погледне към Великобритания. Подава документи в няколко (скромничи, пет на брой) и, о, чудо, приета е във всички, но избира този в Саутхемптън. Само там има специалност „Аеронавтика и Астронавтика“. Бакалавърската степен завършва с отличие.

„Това е животът – ярко цяло. Обогатен от различията между хората и разнообразните стремежи. Това прави живота толкова красив. Моят стремеж в живота идва от желанието ми да съм щастлива с това, което правя, а това е любовта ми към числата, физиката и най-вече желанието ми да разбера аеродинамиката", разказа Зоя Иванова пред carmarket.bg.

Разговорът продължава на тема „Аеродинамика”, която ще бъде спомената още няколко пъти. От къде идва желанието ти да учиш именно тази специалност? „Решението да запиша и да следвам тази специалност идва от много ранна възраст, с първия епизод на „Разследване на самолетни катастрофи”, който гледах. Беше ми изключително интересно как самолетите летят, как се задържат във въздуха, как от тези малки самолетни останки при инцидент се разбира каква е причината за катастрофата. Разбира се, колкото повече учех и трупах знания по аеродинамика, хоризонтите се разшириха и Формула 1 дойде на прицел. Тук се прилагат изключително сложни иновации, което още повече ме запали по спорта", добави специалистката, родом от Бургас.

„Длъжността ми е „Младши аеродинамист”. В момента работя по тазгодишния болид – аеродинамичен дизайн, изчисления на експерименталните и компютърните симулации. Аеродинамиката е важен фактор във Формула 1 – колкото по-добър и оптимизиран аеродинамичен дизайн има болидът – толкова по-бързи сме. Разбира се, стратегията, двигателят, състезателите, динамиката на колата, хората и малкото късмет – това е рецептата за успех на всеки отбор”, казва още тя.

„Алпин е страхотен и задружен отбор. Екипът е една сплотена верига, в която всеки линк има своето предназначение да даде своята десета от секунда. Формула 1 е много изискващ, стресиращ спорт, но работейки в такъв положителен екип е много приятно независимо от конкурентния сезон”, добавя Зоя Иванова.

Цялото интервю със Зоя Иванова