Българинът Петър Ценков се сблъска със сериозни технически проблеми в началния стадий 12-ия етап на “Рали Дакар”. Българинът загуби огромно количество време и изостава на близо пет часа зад етапния победител Кристоф Дьоклерк, който постигна първата победа като участник в ралито. Все още не е известно, какво се случва с Ценков.

Карлос Сайнц спечели предпоследния етап. Матадорът от Мадрид взе шестата си победа за 2011-а и с това подобри общия рекорд за етапни победи в най-престижния клас на състезанието – автомобилите. Сайнц превзе разстоянието от Сан Хуан до Кордоба с най-добро време и с това подобри рекорда от 22 успеха, принадлежащ досега на живата легенда Стефан Петерханзел.

Испанският пилот на Фолксваген обаче няма да успее да отпразнува триумф в генералното класиране, който почти сигурно ще отиде при катареца Насър Ал Атиях. Съотборникът на Сайнц завърши деня на трето място след Жиниел Де Вилие (ЮАР), но ще запази удобния аванс на върха на таблицата, който надвишава 48 минути пред южноафриканеца и повече от час и 21 минути пред Сайнц./БЛИЦ