Шарл Льоклер беше наказан с връщане с 10 места назад на стартовата решетка в утрешното състезание за Гран При на Канада във Формула 1. Причината за това е решение на Ферари да смени още един елемент от контролната електроника на двигателя в болида на състезателя от Монако.

Както е известно, Льоклер отпадна от Гран При на Азербайджан заради повреда в двигателя, а „черните кончета“ обявиха, че агрегатът ще бъде бракуван. Преди вчерашните тренировки в Монреал беше потвърдено, че монегаскът ползва нов мотор в колата си.

След края на втората тренировка беше установено, че Шарл Льослер е ползвал и нова контролна електроника. Това е трети нов елемент за него през тази година и пилотът на Ферари превишава лимита от две. Заради това той ще трябва да стартира 10 места по-назад в състезанието за Голямата награда на Канада.

Льоклер заема трето място във временното класиране за сезона при пилотите със 116 точки. Той изостава на седем от втория Серхио Перес (Ред Бул). Лидер е световният шампион за 2021 г. Макс Верстапен с Ред Бул, който има 150 точки.