Новият сезон в автомобилните дисциплини в България ще бъде открит тази събота и неделя с мини рали край Самоков. За разлика от западноевропейските страни, в които рали спринтът е колкото популярна, толкова и икономична дисциплина, у нас този шампионат се въвежда за първи път, а откритото състезание на трасето Бели Искър (3.9 км, кара се шест пъти) ще бъде пробата какъв ще е интересът за следващите три официални състезания - Варна (27 април), Видин (19 октомври) и Твърдица (9 ноември).

Освен експеримент със спринта над Боровец, националната федерация разчиташе, че през февруари ще успее да организира и за първи път в историята на този спорт рали, което се кара върху сняг. Пролетните температури обаче засега правят втората част от опита невъзможна. Скоростният етап е един, като от края на Бели Искър към Ястребец трите етапа се казват "Бели Искър", а трите преминавания в обратна посока са наречени "Боровец".

Първият автомобил стартира в неделя в 10:03 часа в "Нови Искър 1", а в последното изпитание за деня - "Боровец 3" колоната ще потегли в 14:37 чaсa. Мини ралито ще завърши в 16 ч. пред залата в Самоков. Ако се съди по броя на заявените екипажи (18 автомобила, предимно Субару и Мицубиши) може да се очаква, че този шампионат ще се окаже особено привлекателен.
Спринтовете би трябвало да върнат и интереса на публиката към класическите, които за последните две години първо изгубиха голям брой участници, а след това и публиката оредя край трасетата. Така че за родната федерация Самоков е начин да провери доколко би се покачил интересът и в автомобилисти, и в публика. Състезанието, което е базирано в "Арена Самоков", позволява без особени усилия в неделя да бъдат следени гонките, без това да бъде свързано с разходи. Трасето над Нови Искър е познато от многобройните тестове преди Рали България и кръговете от скоростния планински шампионат. Двама от шампионите за 2013 г. ще се пуснат в рали спринт Самоков: сливналията Георги Василев (Форд Сиера) и Михаил Симеонов (Опел Корса), а след почти 11-годишно отсъствие от ралитата, в колоната ще бъде и Николай Златков (Субару Импреза), шампион в планинските надпревари от 2011 г., който в последните години залага на скоростните състезания.