Републиканският шампионат по мотокрос за 2015 година завърши на мотополигонa в Айтос. След изминали 9 състезателни уикенда на Айтос се падна честта да приключи вътрешният календар, като през днешния ден край трасето се беляза и рекорд по посещаемост.

Близо 10 000 зрители бяха дошли да гледат състезателните маншове, в които участие взеха 83 пилота от 3 държави (Гърция, Румъния и България). 

В клас МХ 65 шампионската титла за годината вече си бе осигурил Кристиян Иванов (КТМ), който в първия манш днес се класира 6-ти, а вторият го спечели и в подреждането за кръга е 3-ти. Пред него в класирането за 10-тия кръг бе Димитър Грозданов с КТМ, а втори Мариус Канакис от Гърция.

При МХ 85 Жулиян Георгиев показа, че се намира в отлична форма по време на финалния кръг, спечели двата състезателни манша и стана шампион за годината в този клас. Втори след остана Николай Малинов (Кавазаки), а трети Виктор Касабов (КТМ).

В клас МХ също титлата шампион на България беше си осигурил заслужено Мартин Тодоров (Ямаха), който показа най-балансирано каране през годината и завършваше като победите във всички маншове. Мартин не направи изключение и в Айтос и триумфира пред Юлиян Райчев (Кавазаки) и Веселин Малинов (Сузуки).

В клас МХ 2 дебютантът Хакан Халми (КТМ) си беше осигурил титлата кръг преди края. Той остана трети в днешните два манша, след Майкъл Иванов (КТМ) и Иван Петров (КТМ).

Поради участието на Майкъл Иванов в Световния шампионат по мотокрос в клас МХ 2 и включилият се след втората половина на сезона Иван Петров Халми, който участваше на всяко състезание, успя да натрупа по-голям точков актив и да триумфира с престижния трофей като шампион за годината.

Най-голям заряд имаше в клас МХ 1, където двамата претенденти Николай Йовчев (Ямаха) и Тодор Тотев (Хонда) имаха по равен брой точки от всички състезания - по 390. Може би и заради очаквания за нова титла на Йовчев се бяха събрали толкова много негови съграждани край трасето, които го аплодираха постоянно.

Първият манш бе прекратен в 21-ата състезателна минута заради тежко падане на Красимир Градинаров, който веднага беше транспортиран до болницата в Бургас и за негов късмет се оказа, че няма сериозни травми и отпътува за София.

Резултатите до инцидента бяха зачетени, тъй като бяха минали 75% от началото на манша. Именно поради тази причина Тодор Тотев завърши като победител в надпреварата, а местният любимец Николай Йовчев остана втори.

Истинската драма настъпи веднага след началото на втория състезателен манш, който беше изключително решаващ за шампионската титла на България в клас МХ 1. Още на първия завой Тотев мина от външната страна, закачи мотора си за предпазната мрежа, която заедно с рекламно пано се оплете в задната му гума.

Въпреки неистовите опити на хора от щаба му, както и зрители да освободят мотора от капана, това не се случи и Тотев изостана с 2 обиколки от останалите. От самото начало Николай Йовчев поведе колоната и караше разумно през цялото време, виждайки че е далеч пред основния си конкурент.

Тотев финишира 10-ти във втория манш и остана трети в крайното класиране за кръга. Между Йовчев и Тотев в подреждането завърши Калоян Илиев (КТМ), а след крайната си победа Йовчев дълго бе поздравяван от феновете си за петата поредна шампионска титла по мотокрос в МХ 1.