На 1 май 1994 година от този свят си отиде една от легендите на Формула 1 Айртон Сена след тежка катастрофа на пистата „Имола“ край едноименния италиански град. На 34-годишна възраст тогава бразилецът е считан за един от най-добрите пилоти за всички времена, печели световните титли през 1988, 1990 и 1991 година. А

Айртон Сена е избран за най-великия пилот във Формула 1 за всички времена от 217 бивши и настоящи състезатели във Формула 1. Анкетата е проведена от британското списание „Autosport“ през 2009 година.

25 години след смъртта на Сена споменът за него във Формула 1 е все още жив. Пилоти, шефовете на отбори, конкуренти и приближени си спомниха пред „Билд“ за легендата и как са изживели тогава една от най-големите трагедии в историята на спорта. В последното си състезание Сена е взел в болида си австрийския флаг с цел при евентуална победа на финала да го развее в памет на загиналия предишния ден австрийски пилот Роланд Ратценбергер.

„Моят голям идол, това е известно, беше Михаел (б.р. Шумахер). И двамата бяха велики като пилоти и щеше да е интересно да ги гледаме по-дълго в дуел помежду им. Моят баща беше голям фен на Сена. Гледах по телевизията и моят баща беше много шокиран, това беше голяма загуба за Формула 1“, сподели четирикратният световен шампион с Ред Бул и настоящ пилот на Ферари Себастиан Фетел.

„Всеки път, когато моето име се свързва с легенда като Айртон Сена, се лаская. Той беше единствен и не искам да се сравнявам дори с него. Това, което ни свързва, е, че той винаги се е стремял към велики неща, а аз също го правя“, казва настоящият световен шампион Люис Хамилтън от тима на Мерцедес.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„В деня на неговата смърт карах в състезание на Форд и старта разбрах, че Айртон Сена е катастрофирал смъртоносно. Той беше най-голямата икона, имаше невероятна аура, харизма, каквито не съм виждал при нито един друг пилот. Това, че не е сред живите, го прави още по-голяма легенда. И преди е имало катастрофи, но това, че най-добрият пилот на всички времена почина в болид на Формула 1, разтърси всички“, спомни си шефът на Мерцедес Тото Волф.

„Тази дата е трагичен юбилей за мен и винаги ще си спомнят за това. Беше невероятно трагично. За мен 1 май 1994 година е обратна точка във Формула 1. За мен не е важно да почитаме специално този ден или дори да ходим до Имола. Така и така винаги ще си спомням за този ден“, сподели най-големият съперник на Сена тогава Ален Прост.

„След тази трагедия се направи толкова много за сигурността от ФИА. Преди това беше спорт за гладиатори, а сега е повече е технически. Ако се погледне списъкът колко пилоти са загинали или са тежко ранени след катастрофи през 80-те години на миналия век, това е психологически натиск“, каза един от бившите физиотерапевти на бразилеца Йозеф Леберер.

„По времето на неговата смърт тъкмо бях започнал да карам картинг. Бях много млад, за да разбера какво е постигнал Айртон Сена преди този трагичен ден. С течение на времето от разкази и филми разбрах бързо колко много е означавал той за неговите фенове, родина, спорта и конкурентите. Неговата страст за моторните спортове е незабравима – една легенда и вдъхновение“, заяви пилотът на Рено Нико Хюлкенберг.