Трикратният световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен с Ред Бул изравни рекорда на Айртон Сена от осем последователни полпозишъна, след като бе най-бърз в квалификацията за място преди Гран При на Емилия Романя на пистата "Имола".

Серията на Сена беше поставена през 1988/1989 с Макларън, а Верстапен започна своята в Абу Даби в края на миналия сезон и все още не е победен в квалификациите през 2024 година.

Оскар Пиастри с Макларън се присъедини към шампиона на първа редица, след като стюардите разследваха австралиеца за възможно нарушение на правила в първата фаза на квалификацията, но не откриха нередности.

Ландо Норис, победител в предишното състезание в Маями, се класира трети за Макларън, а Шарл Льоклер с "Ферари" ще потегли четвърти на домашната писта на италианския отбор.

Серхио Перес с Ред Бул ще започне от 11-о място в неделя, а Фернандо Алонсо с Астън Мартин - 19-и, след като и двамата катастрофираха по-рано през деня в последната тренировка.

Ферари, който доминираше в петъчните тренировки, има и петото от Карлос Сайнс пред италианска публика.

Ред Бул спечели 21 от общо 22-е състезания, проведени през 2023-а, но вече беше победен два пъти в шест старта тази година благодарение на Сайнс в Австралия и на Норис в Маями.

Верстапен води в класирането при пилотите с 33 точки пред съотборника си Серхио Перес, а Льоклер е с още пет по-малко на третата позиция.