Истинско шоу и много емоции донесе първото издание на Гран При Гоце Делчев 2013 на състезателите и многобройната публика, дошла на проявата. Тя премина в два дни, а интригата продължи до последния момент на надпреварата, в която се включиха 80 състезатели от общо 15 клуба от България и съседна Гърция, съобщиха организаторите за БЛИЦ.

Място на събитието пък стана най-новата спортна придобивка в Гоце Делчев – мотополигона в местността Горилата. Цялото състезание премина при перфектната организация, която бяха направили организаторите от „Панчо Рейсинг Тим“, а радост на организаторите носи и фактът, че то е част от календара на родата мотофедерация. Над 40 спомоществуватели начело с община Гоце Делчев пък бяха дали своя принос за наградния фонд, който бе над 5000 лева. Освен това дадоха своя принос домакините на проявата да подготвят отлично трасето, което по нищо не отстъпваше на най-добрите в страната и чужбина. В сърцето на организацията пък бе заместник-председателят на мотоклуба от Гоце Делчев Николай Мутафчиев, който дейно подпомаган от един от пионерите на мотокроса в Гоце Делчев и председател на неврокопския мотоклуб Румен Траханов – Чомбе. Мутафчиев пък от своя страна затвърди мнението, че се намира в отлична форма. Той спечели убедително в клас МХ регионално, където най-сериозната му конкуренция бе д-р Мартин Марин и Александър Джамбазов. Упехът бе трети от четири състезания от календара на БФМ, което го превърна в най-добрият състезател на Югозапада в спорта на две колела за момента.

Допълнителен престиж и доста интрига внесе безспорно най-големия клас МХ 1, където победител стана един от най-прогресиращите състезатели в родния мотокрос Йордан Йовчев от МСК „Айтос“. Негови достойни подгласници станаха старите му познайници Васил Георгиев от МСК „Ридо“ (Самоков) и третият Теодир Тотев МСК „Литекс“ (Ловеч). В клас МХ 2 победата грабна Любомир Васев от Дупница, в МХ В първенец стана Веселин Малинов от София.

При състезанието МХ 65 и до МХ 85 пък освен атрактивността на състезателите ще се запомни и хегемонията на югозапада. При най-малките шампион стана 10-годишният Димитър Грозданов от Симитли, който успя да изпревари единствения класиран в призовата тройка във всички категории Димитрис Калатас на 8 г. от Серес. При батковците пък тройката бе изцяло превзета от състезатели от област Благоевград. Там шампион стана ученикът на Куман Куманов - Славчо Цеклеов от Разлог, както и представителите на МСК Симитли Кристиян Манчев и Мартин Льонов.

При АТВ-та всички състезатели бяха от Гоце Делчев като шампионът Иван Джингарев и Георги Хаджидиитров от неврокопския „Панчо рейсинг тим” позволиха на Мустафа Емин от с. Корница да се вклини помежду им на втора позиция. Специална награда пък за най-млад състезател получи 7-годишният представителят на гоцеделчевския мотоклуб Костадин Чурков. Всеки един от призьорите пък си тръгна с парична награда и възпоменателна купа. Веднага след проявата организаторите обявиха, че даряват 200 лв. от билети, които утре ще бъдат приведени на сметката на Дом за деца и юноши „Иван Кюлев“. Освен това обявиха, че не възнамеряват тазгодишната проява да бъде инцидентна, а Гран При Гоце Делчев да стане традиционна около 19 октомври, когато се чества освобождението на Гоце Делчев от османска власт. Те обаче обявиха, че вече замислят и пролетно издание на надпреварата, което тепърва ще бъде уточнено.