В света на автомобилизма често се случва един автомобил да бъде копиран от друг производител. В последните години на подобна неприятна слава се радват китайските компании, произвели идентични модели на редица европейски, американски и японски коли.

Едва ли някой е вярвал, че цял автомобил може да бъде копиран във Формула 1. Точно на това обаче станаха свидетели всички, които присъстват на предсезонните тестове в Барселона. Наблюдателите останаха с отворени усти, когато видяха новия болид на Рейсинг Пойнт. Оказа се, че моделът RP20 е тотално копие на колата, с която Мерцедес доминира през миналия сезон. Приликата е дори и в най-дребните детайли.

Страничните въздухозаборници, носовият обтекател (включително с всички детайли на антикрилото), аеродинамичните елементи встрани, дори и окачването на предните гуми – всички са като на болидите от модела W10, с които Мерцедес беше недостижим за конкурентите през миналия шампионат.

Защо обаче всички са толкова изненадани? На презентацията на новия си болид, Рейсинг Пойнт показа напълно различен болид. Отборът дори не разпространи детайлни изображения на колата си, дори и студийни снимки нямаше. Пред медиите беше демонстрирана шоу кола, която беше скрита под платнище, което пилотите Серхио Перес и Ланс Строл повдигнаха.

„Това е машината, която искахме да построим. За 2020 година сме с модел, който беше построен от нулата върху чертожната дъска. Използвахме целия си опит от минали години, адаптирахме няколко разработки на конкурентите и ги нагодихме към правилата за новия сезон“, обяви техническият директор на тима Андрю Грин при представянето на RP20.

Когато всички изразиха удивлението си присъствието на пълно копие на миналогодишния болид на Мерцедес, Грин промени версията си.

„От месец май миналата година използвахме аеродинамичния тунел на Мерцедес. Всичките му настройки бяха за тяхната кола. Логично беше да следваме тяхната концепция, а не да се движим по пътя на Ред Бул например. Освен това ползваме части, купени от Мерцедес. Става дума за двигателя, скоростната кутия, хидравликата, спирачките, предното и задното окачване“, коментира шефът на Рейсинг Пойнт.

Да, болидът на Рейсинг Пойнт има и собствени разработки. Те може да се видят в малките детайли на задкрилките и по-тънкия нос, но това не променя факта, че шампионският болид на Мерцедес е прекопиран. Трябва да се отбележи, че копиране на различни части се позволяват от регламента на Формула 1. А да се докаже, че са използвани чертежи и други технологии на конкурентен отбор е много трудно без свидетелски показания.