След скандали, които цяла седмица съпровождаха подготовката за второто поредно европейско състезание по мотокрос в Хасково, надпреварата все пак започна. Само преди няколко дни министър Свилен Нейков забрани провеждането на мотокроса с мотива, че има нередности в изградената писта. Това писмо беше изпратено до председателя на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов.
 
На специална пресконференция кметът на Хасково Георги Иванов и Богдан Николов, показаха документи с които опровергаха това твърдение и министър Нейков с второ свое решение даде право на местните полицейски сили да преценят как да действат по време на кроса.
 
Полицейският комисар Петьо Петров пък се закани, че ще има драстични наказания на служители в общината, които са включени в организацията на забраненото от министъра състезание. Той бе категоричен, че неговите подчинени стриктно ще следват предписанията в закона за МВР и при неизпълнение на разпорежданията ще има ответни действия.
 
Въпреки скандалите и амбицията на определени хора да провалят мотокроса, тази сутрин състезанието стартира с предквалификацията. Тази година то е със статут на европейско първенство и се провежда според изискванията на Европейската мотоциклетна федерация. Според организаторите трасето е доста сложно, но пистата е призната за една от най-модерните в съгласие с изискванията на Европа.
 
За участието в състезанието са се записали 150 човека, но днес, специално за тренировките, минаха прегледи само 96. Това са състезатели с мотори МХ65 и МХ85, като цифрите показват колко са конските сили на машината. Има и МХ3 или т.нар. свободна категория, както и АТВ. Състезателите – от деца до пенсионери. Днес се провежда предквалификацията. Пилотите се състезават за попадане в квалификация, после отново се надпреварват за попадане в стартовата решетка. Официалното състезание ще стартира утре в 11 часа.
 
Текст и снимки Тодорка Николова, БЛИЦ