Чилийски автомобилен състезател си взема българка за жена. "ШОУ" разбра любопитната история как е станала свалката между Раул Данино и Анна Баталова, които живеят щастливо неразделни вече почти година. Пилотът е близък приятел на нашенеца Петър Ценков, който успя да финишира в последните две издания на най-тежкото и напрегнато автомобилно състезание в света на спорта  - Рали Дакар. Данино шофира автомобил, а Ценков - АТВ. Двамата се запознали на Рали Мароко 2011, след което не спират да си комуникират, както и да се засичат и по други офроуд надпревари. И за щастие на Раул, съдбата го събира със сънародничката на Ценков - Анна Баталова. А любопитното е, че Пепи не помага за свалката, а чилиецът сам открива с българката.

От края на 2010-а насам за Раул се говорят само хубави неща в родината му. Причината е, че той е с основна заслуга за спасението на 33-ата чилийски миньори, които бяха залостени в мина "Сан Хосе" цели 69 дни и в крайна сметка бяха успешно извадени на повърхността на земята. Случаят бе следен на живо от десетки телевизии – не само чилийски, но и американски и европейски. На мястото на събитието пристигнаха спасителни екипи, но основната роля за щастливия край на драмата изигра именно Раул. Запознати споделиха пред "ШОУ", че Данино е изготвил специалната сонда, която откри точното разположение на миньорите.
И докато всички в родината му го засипват с благодарности за добре свършената работа, Раул се озовава в Лондон по бизнесдела. В английската столица става засечката му с българката Анна Баталова. Любовта между двамата почти пламва още щом се виждат за първи път.
 
Първоначално
нашенката
се дърпа
 
и кокетничи, но впоследствие пристава на латиноамериканеца.  
Сънародничката ни се занимава с журналистика и пише предимно за моторни спортове в специализирани списания. Високите скорости били нейната страст, а бензинът отдавна бил и в кръвта на Данино. Така двамата намерили обща тема за разговор и още на първата си вечеря не усетили кога минало полунощ в сладки приказки.
Щом разбрал, че Анна е българка, Раул й разказал за своя близък приятел Петър Ценков. Не скрил от нея, че преди е бил женен и има двама синове. Баталова приела нормално откровението на чилиеца. След това Данино пристигнал с българката в София и приятно изненадал своя колега и добър познат. Влюбената двойка гостувала в дома на Ценков, който се учудил как така Раул си намерил точно българка за спътница в живота. Анна си допаднала много с половинката на Петър - Иванка. Българският пилот бързо научил Данино да пие ракия. Чилиецът много харесвал и вината ни. Също така обичал да похапва луканка – деликатес, който трудно ще намериш по рафтовете на супермаркетите в неговата родина. Затова Раул купувал от България и я носил като подарък на синовете си в Сантяго.

danino.jpg

"Много ми е хубаво тук, чувствам се като у дома си. Страните ни си приличат, ако изключим пустинята Атакама. И при нас има планини и море", изтъквал Данино.
"Анна следваше в Лондон. За кратко работи в една галерия и именно там Раул я вижда и я кани на вечеря", сподели пред "ШОУ" близка на българката.
На два пъти обаче сънародничката ни реже мераците на чилиеца за среща на свещи и червено вино. Данино не се отказва и при третия опит щастието му се усмихва. Любовта им най-сетне е споделена и до ден-днешен те са неразделни. Анна заминава с Раул да живее в Чили.
 
Разликата им
е 6 години
 
Влюбените се установяват в столицата Сантяго, където Данино е роден. Там живеят и децата на пилота от първия му брак. По Коледа Баталова и Раул са в България при родителите й. Нашата страна много допада на Данино, който дори иска сватбата да е именно тук - в София. Планират бляскавото тържество за лятото и вече си правят планове за наследници. Петър Ценков нееднократно се шегувал със своя приятел, заявявайки му, че няма какво още да чака, а да се захваща на работа в леглото и да го догонва.
"Водя ти с 4:2, айде, настигай ме!", обичал да се изцепва Ценков, който има четирима синове - двама от първия си брак и двама от сегашната си съпруга Иванка. Нито един от наследниците на Пепи обаче не е с бензин в кръвта, което донякъде е болката му.
"Караха АТВ-та, когато бяха по-малки, но вече се отказаха. Не ги влече. Доста категорично ми заявиха, че не искат да ходят по състезания. Аз обаче не мога без ралитата. Те са моят живот", коментира Ценков, който е управител на авиокомпания и е работодател на близо 200 човека.
Приятелството между Ценков и Данино си каза думата на Рали Дакар 2012. Българският пилот нямаше да успее да завърши тежкото състезание, ако не беше именно чилиецът, който сега става български зет.   
"В предпоследния етап останах без гориво. Може би и заради недоглеждане. Свърши ми 10 километра преди станцията за зареждане. Тогава много се забавих. Изнервих се максимално, доста беше тежко. Никой не искаше да ми даде бензин. Трябваше ми само 1 литър, не повече. Щеше да ми стигне. Не знам защо не искаха да ми дадат. Бързаха ли, не им се занимаваше ли... не ги знам. Неприятно беше. Молех им се,
 
направо ми
идеше да
се разплача,
 
но никой не ми влезе в положението. И когато най-много се бях отчаял, се зададе Раул Данино. Добре, че беше той. Закачихме АТВ-то за колата му и така ме издърпа до станцията за зареждане, която е на едната от междинните контролни точки. Ако не беше той, сигурно нямаше да успея да финиширам", разказва Ценков пред вестника на народа.
Двамата пилоти имат страхотен проект и се надяват да жънат успехи на Рали Дакар 2013, когато Ценков вече няма да шофира АТВ. Ентусиазираният чилиец дебютира тази година в състезанието с "Тойота Хилукс" и успя да го завърши. Данино е предложил на 48-годишния Ценков да участват с общ отбор през 2013-а. Той трябвало да включва два автомобила и две АТВ-та, а българинът е гласен за главен мениджър на тима. Идеята е автомобилите да бъдат управлявани от Пепи и Раул. Пилоти на АТВ-ата пък се предвижда да бъдат дебютиралият сега на Дакар Младен Вачков и 20-годишният Стоян Козаров, който е един от най-добрите у нас в този спорт. За осъществяването на проекта им ще са нужни страшно много пари.
 
Близки на Ценков споделиха за "ШОУ", че за тазгодишното си участие в тежката надпревара в Южна Америка той е
 
олекнал с близо
200 000 евро
 
А за намеренията му с Данино ще са нужни поне два пъти повече средства. Рали Дакар 2013 ще се проведе по напълно нов маршрут, който Пепи и Раул вече са започнали да разузнават.
"В испаноезични сайтове се появи информацията, че организаторите на Дакар имат идеята догодина стартът да бъде там, където беше финалът сега - в Лима. След Перу ралито трябва да влезе за първи път в историята си в Боливия, а след това да премине през Аржентина. Последната страна, през която ще премине състезанието, е Чили. Финалът трябва да бъде в Сантяго - родното място на Раул", коментира Ценков, който се надява плановете му с Данино да се осъществят и двамата да ликуват на финала в родния град на чилиеца. Преди това обаче предстои сватбата на Раул с Анна, на която
 
Ценков и съпругата
му Иванка ще кумуват
 
“Съвсем скоро ще стане ясно кога и къде ще се състои сватбата. Ще бъде интересно, тъй като не всеки ден чилиец се жени за българка. Раул ще доведе в София най-близките си, които ще присъстват на церемонията”, разкриха източници на тигъра на печата. 
ПЕТЬО ГЕШЕВ/ШОУ