Финалният кръг на V2 Challenge България се състоя във вчерашния неделен ден – 17 май 2015 г. на писта „Дракон“, село Калояново. След проведената битка в събота, състезателите любители бяха подготвени както психологически, така и тактически за последната решаваща надпревара. С участието си в обучаващите сесии Volkicar Track Day и с провеждането на два кръга на шампионата V2 Challenge България 2015 г. Росен Добрев от Разград, Венцислав Станев от Пловдив, Александър Панков от София и Бурак Гюнсев от Истанбул се превърнаха в достойни състезатели и демонстрираха умения на пилоти, професионално управляващи пъргавите Volkicar-и и борещи се за подиум със състезателен хъс.

Пилотите се концентрираха максимално по време на квалификациите и постигнаха най-добри времена като на стартовата решетка първо място зае Венцислав Станев (39.304), второ - Росен Добрев (40.311), трето - Александър Панков (41.976) и четвърти бе Бурак Гюнсев (42.211).

Още в първия манш състезателите показаха на публиката, че вече са тренирали уменията си и се справят с предизвикателствата на трасе с конфигурация, която изисква повече техничност и прецизност - обратен старт, 250 метра права за ускорение, два обратни завоя и трик шикана. Показвайки хъс и увереност на метри след старта Александър Панков и Бурак изпревариха Росен Добрев. Гонката беше напрегната и атрактивна. Пилотите не оставяха съперниците им да се отделят, а ги преследваха с многократни опити за изпреварване. Volkicar-ите бяха управлявани с пълна мощност, което изпълваше с адреналин и емоция, както състезателите, така и публиката. На седмата обиколка Бурак Гюнсев, включвайки охладителната система, загуби контрол над автомобила и се завъртя, което даде предимство на Росен Добрев и той зае трета позиция и остави след себе си Бурак.

В решаващия втори манш на състезанието пилотите бяха подредени на ротационен принцип според времената в квалификацията и битката за подиум на последния кръг се проведе драматично като Венцислав Станев от последна позиция успя да излезе на първа линия и след него останаха Бурак Гюнсев, Росен Добрев запази трета позиция и Александър Панков остана на четвърто място. Оспорвана бе битката в продължение на 5 обиколки до момента, в който Александър завъртя автомобила. В резултат на жълт флаг останалите пилоти намалиха скоростта и ситуацията позволи пренареждане на позициите, благодарение на състезателните тактически действия на Венцислав Станев, който изпревари и зае лидерство. Росен Добрев също се възползва от настъпилите обстоятелства, изпревари Бурак и така си осигури предна позиция.

На финалната обиколка Венцислав Станев грабна карирания флаг като достоен победител в трети кръг на V2 Challenge България. На подиума на второ място застана Росен Добрев и на третата стълбица се качи Александър Панков.

В резултат на натрупаните точки от участията в кръговете на V2 Challenge в генералното класиране на първо място е Росен Добрев с 28 т., второ – Венцислав Станев с 15 т., трето – Бурак Гюнсев с 13т. и на четвърто – Александър Панков с 5 т.

V2_Challenge_Bulgaria___final.jpg