Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Ситроен C3 R5) записаха най-доброто време в 4-километровия шейкдаун във Велико Търново, предшестващ старта на 52-ото издание на Рали "България". Екипажът на АСК "МС Рали Тийм" премина три пъти по трасето, записвайки най-добро време от 2:15.9 минути. Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Шкода Фабия R5) дадоха второ време с изоставане от 0,5 секунди.

Симоне Темпестини/Серджиу Иту (Порше 997 RGT) направиха едва две минавания, записвайки третото най-добро време с изоставане от 1,9 секунди. Зад тях са Антон Титов/Александър Спиров (Шкода Фабия R5) с четвърто време.

Челната петица се затваря от Никола Мишев/Петър Сивов (Пежо 208 Rally4). 

Стартът на 52-ото издание на легендарното Рали "България" ще бъде даден тази вечер в 20:30 часа пред крепостта "Царевец", а преди това феновете на автомобилния спорт ще имат възможността да се срещнат със състезателите.

Световният шампион в WRC3 за 2016 година Симоне Темпестини с навигатора Серджио Иту (Порше 997 RGT) са сред най-силните участници в надпреварата. Независимо от впечатляваща си визитка, румънецът никога досега не се е състезавал в България, за разлика от своя баща - именитият шампион на Румъния от близкото минало Марко Темпестини.

"Всеки път, когато се кача в нашето Порше изпитвам истинско удоволствие и се забавлявам максимално. Така че първата ми цел е през цялото състезание усмивката да не слиза от лицето ми. Ще се постараем да осигурим добро шоу за българската публика. Да, това ще бъде първият ми старт в България. Баща ми ми каза, че етапите в Рали "България" са бързи, хлъзгави и много технични, което прави състезанието много интересно, но и много трудно за дебютантите в него. Но аз обичам да се състезавам на нови, непознати места, така че съм сигурен, че и тук ще ми бъде забавно", коментира Симоне Тампестини. 

Рали "България" е сред най-старите автомобилни състезания и най-престижното в страната. Същинската част на надпреварата е утре и в неделя. В събота в 10:00 часа ще бъде даден старт на етап 1 (Килифарево), който е по 9.75-километров маршрут. Денят ще завърши след 17 часа с етап Шемшево 2.

В неделя стартът е в 9:00 часа, а програмата ще завърши около 15 часа с етап Златарица 2.

Състезанието е трети кръг от националния рали шампионат, валиден за Европейския рали трофей. Участват 30 екипажа от четири държави. Маршрутът на надпреварата е с дължина от 150 км, разделени в 13 изцяло нови специални етапа.

Един от фаворитите - Пламен Стайков, обеща на съперниците си атака във всичките скоростни отсечки.

"Не мога да отлича някоя отсечка, която да е много по-важна или по-особена", обясни Стайков, който заедно с навигатора си Рафи Кадир е начело в националния рали шампионат след първите два кръга. 

"Етапите са бързи, технични, има и бързи участъци, както и по-бавни. Има една отсечка - “Шемшево”, която е 19 километра и се кара два пъти, там може да има по-големи разлики", добави Пламен Стайков.