Петият кръг от Националния планински шампионат по автомобилизъм стартира днес - Рали Българка 2013. Само седмица след убедителната си победа и рекорда, които записа на Узана 2013, пилотът на "Мегапорт" - Пламен Стайков, ще се опита да повтори успеха си край Сливен и да излезе начело във временното класиране.

„Без съмнение в Сливен ще има много оспорвани битки. Денивилацията на трасето е по-голяма и е по-подходящо за най-големите автомобили, така че очаквам доста по-малки разлики във времената в сравнение с Узана”, заяви Стайков преди старта.

До момента Стайков e с 68 точки актив и е втори в класирането на планинския шампионат, на само точка от лидера Любен Каменов (Митсубиши Лансер). При успешно представяне утре, пилотът на "Мегапорт" ще излезе начело. На трето място се намира Григор Григоров (Митсубиши Лансер) – 44 т. В класиране в клас Е-макс Любен Каменов води с 80 точки, пред Пламен Стайков 68 точки и Николай Минков 42 точки.

Организатори на планинско Българка 2013 са местния АСК „Булсим”. Трасето е разположено в местността Абланово, дължината му е 5800 м, а денивилацията му е 370 м. Официалното откриване и техническият преглед ще се състоят пред Община Сливен. Интересен факт, е че стартът е изместен пред самата чешма, което прави невъзможно да се сравняват времена с предишните години. Планинско Българка се очаква с голям интерес, подадени са общо 41 заявки.

Шоуто започва с днешните тренировки в 14:00 часа, а началото на същинската надпревара е утре от 10:30 часа.