Кейси Стоунър с Хонда постигна победа на пистата "Херес" в Испания, след като надделя в пряк спор с местните любимци Хорхе Лоренсо с Ямаха и Дани Педроса с Хонда. Четвърти след отлично състезание остана Кал Сръчлоу, следван от Андра Довициозо, Алваро Баутиста, Щефан Брадъл, Ники Хейдън, Валентино Роси и Ектор Барбера в рамките на Топ 10.

За световния шампион Стоунър това беше първи триумф за сезона в MotoGP. Пилотът на "Репсол Хонда" водеше здрава битка с победителя на пистата "Херес" през последните две години Хорхе Лоренсо, но успя да задържи атаките на испанеца в края и записа първи успех в своята кариера на това трасе.

Хорхе бешe близо до Кейси и имаше шансове да пробва атака в края на състезанието. В този момент обаче испанецът отвори прекалено много траекторията на един от завоите и наруши темпото си. Три тура преди края Педроса се движеше на 1,6 сек. зад Лоренсо, а той от своя страна започна да натиска сериозно Стоунър. Последният пък вече изпитваше проблеми с издръжливостта на своите гуми.

В последните две обиколки публиката на "Херес" така и не видя изпреварвания, въпреки че на испанците много им се искаше някой от любимците им да триумфира. Стоунър съумя да поддържа своето темпо, а Лоренсо от своя страна като че ли нямаше аргументи, с които да се противопостави на настоящия световен шампион.