Кейси Стоунър спечели състезанието от MotoGP за Гран При на Холандия и се изравни на върха в генералното класиране със своя основен конкурент за титлата Хорхе Лоренсо. Австралийският пилот на Репсол Хонда се възползва от падане на Лоренсо още в първия завой на пистата и спечели състезанието с време 41:19.855 минути, но не и без сериозен отпор от страна на своя съотборник Дани Педроса. Испанецът поведе колоната след падането на Лоренсо, но трябваше да сдаде първата позиция срещу Стоунър, след като откри позиция за атака при излизане от външната страна на завой само 10 обиколки преди края.

Победата изкачи Стоунър до Лоренсо на върха в класирането, но испанецът все още е първи с победа повече от конкурента си. На 19 точки зад тях двамата е Дани Педроса.

Третата позиция в 26-те обиколки в Холандия остана за Андреа Довициозо, който изостана на 11.994 секунди от Стоунър. В челната шестица попадна и съотборникът на Лоренсо в заводския тим на Ямаха - Бен Спийс, следван от Кал Кръчлоу и Ники Хейдън.