ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Амбициозната ни автомобилна състезателка Екатерина Стратиева заслужено беше възнаградена за труда, който полага в продължение на години. Почти месец след последния кръг от Европейския рали шампионат в Швейцария, Международната автомобилна федерация (ФИА) публикува крайното класиране за 2012 година. В него Екатерина Стратиева и навигаторката й от Румания - Кармен Поенару, заемат третата позиция при автомобили с един двигателен мост.

2_9.jpg
БЛИЦ разбра, че Катето ще си получи бронза в Истанбул, където през декември ФИА ще раздаде годишните си призове за най-добрите във всички спортове под егидата на световната централа. По този начин Стратиева ще се нареди до звездите на Формула 1 начело със Себастиан Фетел, Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън и др., както и до легендарния французин Себастиен Льоб - деветкратен шампион във WRC. Постижението на сънародничката ни наистина е нещо страхотно, което тя определено си заслужи. Дали съдбата така е решила, но Катето трябва отново да пътува до Истанбул. Именно в турския мегаполис преди няколко месеца тя преживя нещо жестоко, което преобърна живота й. Стратиева дори можеше да се откаже от автомобилния спорт, но не го стори. Показа какъв характер е и остана в играта. Загърби преживяното и сега жъне успехи. А дамският тандем Стратиева/Поенару е третият български екипаж, успял да попадне в тройката на генералното класиране на Европейския рали шампионат след Крум Дончев през 2007 година и Тодор Славов през 2009 г.

"Отивам да си взема наградата! Трябва да пречупя страховете си и да се върна там. Но този път знам, че в Истанбул ме чакат страхотни мигове", отсече пред БЛИЦ Стратиева, която през август стана жертва на жестоко нападение в Истанбул.

"Август месец мислих, че цялата ми кариера ще пропадне. Изобщо не съм се и надявала, че отново ще мога да вляза във форма и да продължа да се боря по невероятните трасета из целия свят", коментира Стратиева, която взе участие в 5 кръга от Европейския шампионат за 2012 година. Тя развя българския трикольор в Хърватска, Белгия, Чехия, България и Швейцария.

stratieva.jpg

"Безкрайно съм щастлива от постигнатото този сезон. Подбирах състезанията по трудност и от къде ще натрупам повече опит. А не от къде мога просто да взема точки и да нямам конкуренция. Екипът ми от Румъния свърши доста добра работа. С Кармен достигнахме синхрон, въпреки езиковата бариера, което определено беше проблем в началото", коментира Стратиева пред БЛИЦ.

"Замисляйки се по-сериозно, тази година беше доста тежко за нас. С доста минимален бюджет се включихме в 5 кръга от ERC и 5 от IRC (Интерконтинентал Рали Челиндж), първите два кръга в Румъния и 3 старта в България. Много малко бяха за мен моментите, в които сложих чисто нови сликове на състезателния автомобил. Доста лишения се наложи да направим от към електроники, специални горива и други, но вярвам, че един ден ще имам възможността да бъда като истински професионалист, който да се движи с нормалните условия. Не съжалявам за това, защото през целия сезон се стремях да бъда бърза с износените гуми и нормалното гориво и знам, че това ще ми помогне за момента, в който наистина ще имам. Все още не мога да усъзная кавво и как се случи. Това класиране е второто по-значимо нещо в автомобилната ми кариера до момента. Първото беше, когато получих приза в памет на Ричард Бърнс - за млади и надеждни таланти. Той беше връчен за първи път в света на жена и на българин. Случи се тази година на Рали България, където взехме трето място в 2WD (класирането за автомобили с един задвижващ мост). Друг важен момент, за който се сещам е, че достигнах тази година и първото място в световната ранглиста при жените. Благодаря много на семейството ми и на "Булстрад" и "Автомотор", които ме съпровождаха целия сезон", разказа още Катето.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

stratieva1.jpg

kateto.jpg