Индийският състезател Чунчунгупе Шивашанкар Сантош приключи участието си в Рали Дакар 2021 в Саудитска Арабия след катастрофа по време на четвъртия етап. 37-годишният мотоциклетист на отбора Hero Speedbrai е бил открит в безсъзнание от Паул Спирингс от Husqvarna, който му е оказал първа помощ и го е върнал в съзнание.

Сантош е откаран в болница в Рияд с хеликоптер. Установено е, че индиецът си е ударил главата и има кръвосъсирек в мозъка. Заради това е поставен в изкуствена кома и ще бъде под лекарско наблюдение за 24 часа. Лекарите не са открили други наранявания на мотоциклетиста.

Интересното е, че инцидентът със Сантош става на същото място, където през 2020 г. загина състезателят на Hero MotoSport Пауло Гонсалвеш. През тази година обаче са въведени нови мерки за сигурност, за да се ограничат подобни трагедии.

Паул Спирингс разказа, че около 11:45 часа местно време е открил двама паднали мотоциклетисти на около 135 км от началото на етапа. Мястото се намира между планините, но има участъци с много прашни и каменисти пътища. Състезателят на Husqvarna уточнява, че другият участник в катастрофата е съотборникът му Маурицио Джерини.

„Видях двата паднали мотоциклета, а двамата състезатели лежаха на земята. Оставих мотора си близо до камъка, в който са се ударили. За да не последва нов удар, включих алармиращия маяк. С Джерини всичко беше наред. Той стана и двамата отидохме до Сантош, който беше в безсъзнание. Започнах да му прилагам първа помощ и когато усетих, че сърцето му отново заработи се появиха три медицински хеликоптера на организаторите, които поеха грижите за него. Щастлив съм, че успяхме да го върнем към живота“, разказа Спирингс пред „Motorsport“.