Екатерина Стратиева ще поднови кампанията си в Европейския рали шампионат с предстоящия старт на Азорските острови. Надпреварата е пети кръг за сезона и ще се излъчва директно в ефира на "Евроспорт", както и на официалния сайт на шампионата. За старта на Азорските острови (16 - 17 май) Стратиева отново ще разчита на своя Ситроен C2 R2 Max, след като предишните й две участия с подготвения от Stohl Racing Субару Импреса я изправиха пред куп проблеми, а и пред много сериозни финансови изисквания.
"Така и не можах да свикна с този автомобил, прекалено тежък и тромав е за мен. Съвсем не подхождаше на стила ми на пилотиране. Оказа се и доста по-капризен от моя Ситроен, ето защо реших да се върна към него, въпреки че имах трима много сериозни клиенти, които искаха да го купят", коментира Стратиева преди да потегли към Азорските острови.

Стратиева, която е лидер в шампионата на дамите, ще спори с 26 екипажа в групата на автомобилите с един двигателен мост. Общо 55 автомобила включва списъкът със заявките, като сред тях впечатление прави присъствието на двамата заводски пилоти на Пежо Крейг Брийн и Кевин Абринг, както и на двамата регулярни състезатели в ERC Василий Грязин (Форд Фиеста S2000) и Кайетан Кайетанович (Форд Фиеста R5). Конкуренцията сред екипажите обаче не е единственото предизвикателство, което очаква пилотите на Азорските острови.

"Това състезание се отличава с тесните и технични трасета. Няма големи изкачвания или спускания, терените са по-скоро равни, като макадамът е сравнително лек на фона на този в Румъния. В два от етапите се кара при постоянна мъгла, като промените в атмосферните условия са често явление. Когато вали, става още по-тежко за автомобилите с предно предаване. Видя се и миналата година, когато се движехме прекрасно, но два етапа преди финала завършихме по таван ", допълва Стратиева, която отново ще бъде тандем с Кармен Поенару.

"Още от декември миналата година организаторът отправя специални покани към нас. Феновете постоянно ни питат дали ще посетим тяхното малко, но много атрактивно островче с едни от най-интересните трасета в света. Дори и Жан-Пиер Никола (главният координатор на ERC) постоянно се опитва да ми съдейства с каквото може, за да участваме в целия шампионат, за което съм изключително благодарна", завършва Стратиева.

Тази година Рали Азорските острови ще се радва на изключително медийно отразяване. Общо шест етапа ще бъдат излъчвани на живо, което е прецедент за кръг от Европейския рали шампионат. В петък двете минавания на "Фетейраш" ще бъдат предавани пряко на www.fiaerc.com, а на "Сете Сидадеш" - в ефира на "Евроспорт". Дългата 21,3 километра отсечка "Тронкейра" заляга в програма на паневропейския канал за събота.

Етапите, които ще се излъчват директно:

Петък, 16 май
13:30 - 14:00 часа: СЕ5 "Фетейраш 1" на www.fiaerc.com
14:00 - 15:00 часа: СЕ6 "Сете Сидадеш 1" в ефира на "Евроспорт"
19:30 - 20:00 часа: СЕ9 "Фетейраш 2" на www.fiaerc.com
20:00 - 21:00 часа: СЕ10 "Сете Сидадеш 2" в ефира на "Евроспорт"

Събота, 17 май
14:00 - 15:00 часа: СЕ13 "Тронкейра 1" в ефира на "Евроспорт"
20:00 - 21:00 часа: СЕ17 "Тронкейра 1" в ефира на "Евроспорт"