Британката Сузи Волф, единствената жена, участвала в състезателен уикенд на Формула 1 през последните 23 години, обяви, че се оттегля от моторните спортове в края на годината.

32-годишният пилот на Уилямс е взела решението, след като се е примирила с факта, че мечтата й за участие в старт от Формула 1 няма да се изпълни.

„Исках да внеса нещо различно. Сега искам да служа като вдъхновение на следващото поколение жени пилоти“, обяви Сузи Волф.

Британката, която е съпруга на спортния директор на Мерцедес Тото Волф, е тест пилот на Уилямс от 2012 г. Пробивът й дойде през миналия сезон, когато участва в свободна тренировка преди Гран При на Великобритания на пистата „Силвърстоун“.

След това участва в сесия преди Гран При на Германия, а през тази година се състезава в свободните тренировки преди състезанията в Испания и Великобритания.

Жена не е участвала в старт от Формула 1 от 1976 г., когато Лела Ломбарди участва в две състезания. Преди Сузи Волф за последно Джована Амати участва в квалификации през 1992 г. в ЮАР, Мексико и Бразилия като състезател на Брабам, но не успя да се класира за участие в състезанията.

„Бях близо. Борих се здраво, за да застана на стартовата решетка, но ситуацията във Формула 1 е такава, че това нямаше как да се случи. Вярвам, че жените имат място във Формула 1 и могат да бъдат конкурентни на мъжете. Не вярвам обаче, че скоро жена ще бъде допусната до състезание във Формула 1“, коментира Сузи Волф.