Световният шампион във Формула 1 за 1996 г. Деймън Хил разкри интересна новина за последните месеци от живота на легендарния Айртон Сена. Както е известно, бразилецът загина при катастрофа по време на Гран При на Сан Марино на 1 май 1994 г.

59-годишният Хил, който през 1994 г. беше съотборник със Сена в Уилямс, а година по-рано караше за британския отбор с друга легенда Ален Прост, направи сравнение на работата си с бразилеца и французина.

„Ален беше много спокоен. Подхождаше с внимание към всеки детайл. Излизаше на пистата, правеше няколко обиколки, запознаваше се със състоянието на болида и след това правеше необходимите настройки, за да постигне нужния му баланс. Като съотборник се държеше много коректно“, обяви Деймън Хил пред „Ауто Мотор унд Шпорт“.

„С Айртон беше много по-сложно. Той беше звезда и постоянно нервничеше. Тогава за първи път от дълго време смени отбора и през цялото време беше неспокоен. Дори бих казал, че се вълнуваше. С мен се държеше нормално. Не знам дали е имал някакви опасения, че може да има някакви вътрешноотборни интриги. Но знам, че въобще не е трябвало да се безпокои за това, тъй като не съм такъв човек“, допълва британецът.

Ален Прост е четирикратен световен шампион. Французинът, наричан Професора, печели три титли с Макларън (1985, 1986 и 1989) и една с Уилямс (1993). Айртон Сена има три шампионски титли във Формула 1, спечелени с Макларън през 1988, 1990 и 1991 г.