Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул спечели първото състезание за годината от Формула 1 за Гран при на Бахрейн. Нидерландецът изпревари с голяма разлика съотборника си Серхио Перес, а испанецът Фернандо Алонсо с Астън Мартин се качи на последното място на подиума.

Новият сезон във Формула 1 започна вихрено на пистата "Сахир". Верстапен се изстреля моментално към първото място, а зад него Льоклер атакува свирепо Перес и успя да го изпревари след прехвърчане на искри. Карлос Сайнс с Ферари се нареди на четвъртото място, а зад него бяха двата болида на Мерцедес.

Автомобилите на Астън Мартин, които бяха много бързи в тренировките през седмицата, пък привидно бяха елиминирани от битката за първата позиция. Ланс Строл влезе остро в един от началните завои и чукна болида на Фернандо Алонсо, който все пак се измъкна без поражения. Двамата останаха седми и осми, тъкмо зад Люис Хамилтън и Джордж Ръсел.

В десетата обиколка преднината на верстапен нарасна до 6 секунди и първото място вече беше решено. Зад световния шампион също имаше затишие за известно време, но Перес направи своя ход в 26-ата обиколка. Мексиканецът затвори Льоклер във вътрешната страна на завой номер 1 и спря опитите на пилота на Ферари да си върне позицията в следващите два шикана.

В средата на състезанието вече водеха болидите на Ред Бул пред тези на Ферари, а Алонсо успя да мине пред Ръсел и караше шести зад Хамилтън. Испанецът обаче не се задържа дълго на тази позиция и в 38-та обиколка, когато тъкмо бе поставил рекорд на трасето, изпревари седемкратния шампион за петото място. Зад тях дуелът между Строл и Ръсел също завърши с успех за Астън Мартин.

Верстапен в крайна сметка стигна лесно до победата с преднина от 11.987 секунди срещу Перес. Така нидерландецът ще опита да елиминира черна серия за победителите в първия кръг за сезона, които не са печелили титлата от 2017 година.

Подиумът бе оформен окончателно в заключителните обиколки. В 41-та водещият болид на Ферари загуби мощност и остави Льоклер да се прибира ходом в гаража, а Сайнс бе отвян от Алонсо в 45-ата обиколка. Испанецът от Ферари завърши четвърти, пети се нареди Хамилтън, а Строл спечели дълга и изтощителна битка с Ръсел за шестата позиция.

КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ В ГРАН ПРИ НА БАХРЕЙН: