Световният шампион Люис Хамилтън спечели Гран При на Португалия, трети кръг във Формула 1 през настоящия сезон. Британският пилот на Мерцедес стартира от втора позиция, зад финландския си съотборник Валтери Ботас, но рано в състезанието успя да го изпревари и не допусна изненада до края. Втори се нареди Макс Верстапен, който започна трети, но също изпревари Ботас и го остави на третото място. 

Още в самото начало Кими Райконен и Антонио Джовинаци се удариха, което изкара финландеца от състезанието, а на пистата се появи кола за сигурност. След рестарта битката започна впечатляващо и Макс Верстапен изпревари Люис Хамилтън в седмата обиколка. Нидерландският пилот на Ред Бул продължи с доста високо темпо и стопи аванса на лидера Валтери Ботас. 

Постепенно грешките зачестиха в карането на нидерландеца и в 11-та обиколка Хамилтън си върна втораа позиция. Британецът продължи да натиска зверски и около 20-та обиколка излезе на първо място пред Ботас, а в 27-ата обиколка записа най-бързо време в надпреварата.

След спирането в боксовете временно Серхио Перес застана начело, но в 51-та обиколка беше задминат отново от Хамилтън. Верстапен и Ботас се върнаха на второ и трето място, след като Перес влезе в бокса, а до края на надпреварата нямаше други любопитни моменти за промяна на класирането и британеца се поздрави с успеха.