Световният шампион и пилот на на Ред Бул Макс Верстапен направи най-бързата обиколка в третата свободна тренировка във Формула 1 преди Гран При на Франция на пистата "Пол Рикар-Льо Кастеле". Верстапен завърши първи с време 1 минута, 32.272 секунди, като след него остана Сайнс на 0.354, а Льоклер е с 0.637 секунди изоставане. Топ 6 допълват Люис Хамилтън, Серхио Перес и Джордж Ръсел.

Верстапен държеше първото място през по-голямата част от сесията, като се наложи да излезе за кратко от пистата. Към този момент нидерландецът имаше време от 1 минута, 32.808 секунди и пак водеше преди последното усилие, което този път се получи вече с по-меки гуми. След него се наредиха Карлос Сайнс-младши и Шарл Льоклер. Двамата трябваше да напуснат трасето след 15 минути – Льоклер го направи след осем обиколки с твърди гуми, докато испанецът трябваше да излезе, за да смени оборудването заради горещото време.

В същото време организаторите на състезанието в Южна Франция обявиха, че пилотът на Ферари Карлос Сайнс-младши и Кевин Магнусен от Хаас ще стартират от последния ред на стартовата решетка заради неизправности с двигателите на машините. Управителите на Формула 1 обясниха, че двата отбора са заменили двигателите с вътрешно горене, турбокомпресора и мотор-генератора в силовите агрегати на своите автомобили с други такива, които не са утвърдени. Промените надхвърлят разпределението за промени за двата болида през този сезон, което води до автоматични наказания.

Сайнс, победител във Великобритания този месец и четвърти в генералното класиране на шампионата, вече имаше наказание от 10 места, след като участва в петъчната тренировка с нова контролна електроника.